Politikom na insinuacije

Pomenusmo pre neki dan da u Srbiji postoji nekoliko gvozdenih pravila. Pravilo prvo - kad god Oco ode u inostranstvo, sledi težak pičvajz. Pravilo drugo - kad god Foma javno progovori, sledi težak luping. Pravilo treće - kad god Ljilja Smajlovićka odluči da bude u pravu, ona bude u pravu. Bez obzira na žrtve u ljudstvu i materijalu. Punktum.

Tako beše proletos, kad joj se nije moglo objasniti da do otužnosti zašećereni apel da se ćirilične novine izuzmu od plaćanja PDV-a nije nikakav "patriotizam" nego idiotizam i pride pokušaj huškanja države na kršenje sopstvenog ustava, a tako je i ovih dana kada glodurka preko svojih udarnih novindžika sa indignacijom odbija svaku primisao da u Politikinom serijalu o finansiranju nevladinih organizacija ima primesa potkazivanja i - kako se uobičajilo reći - "targetiranja". Gde bi "sredovečni, visokoobrazovani Beograđanin" - kako to prekjuče postavlja Politikina istraživačka novindžika - "razbio prozor nevladine organizacije" - idi, more, beži - a eto, zli Corax potegao pa nacrtao upravo takvu insinuacionu karikaturu - primerak "Politike" hitnut rukom nevidljivog visokoobrazovanog, sredovečnog Beograđanina koji razbija neki nevladin prozor.

E sad, da na sajtovima nevladinih organizacija ne stoje vrlo "transparentni" podaci ko ih (i sa kojim ciljem) finansira, imao bih razumevanja za Politikin istraživačko-potkazivački serijal, za taj bih serijal imao još mnogo više razumevanja da poslovanje i finansiranje najstarijeg dnevnog lista u vaseljeni nije obavijeno velovima misterija, a tek bih za njega imao razumevanja kada bi Smajlovićka - bilo lično, bilo preko dežurne novindžike - srpskom narodu i senatu objasnila kako je došlo do toga da nevladine organizacije - dok na njihovom čelu stoji ona, Smajlovićka - budu nešto dobro, da bi - kada Smajlovićka iz nevladinih pređe u vladine organizacije - postale nešto u najmanju ruku sumnjivo, nesrpsko, nešto ne-"naše".

Budući da odgovori na ta škakljiva pitanja nisu dati - niti će ikada biti - i da Politikina novindžika antinevladin serijal brani argumentacijom sličnom onoj kojom je Smajlovićka, mešajući babe, žabe i tarabe, branila idiotsku ideju da se novinčine štampane ćirilicom oslobode PDV-a, ne mogu a da ne zaključim da je Politikin istraživački serijal u stvari neka vrsta spiska izdajnika koji su vaktile sastavili takozvani Naši. E sad, budući da su Naši u suštini naivčine - zlokobne, ali ipak naivčine - i da nemaju "leđa", završili su pred Višnjim sudom u Timočkoj, sa izvesnim (doduše ne baš velikim) izgledima da izvesno vreme provedu u KP domu Zenica, dočim će Smajlovićka nesmetano i do unedogled nastaviti da žari i pali po Srbiji. Šta ono rekosmo? Šta sabajle radimo sa Politikom u nusprostorijama? Radimo to udarnički!Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: