Fascinantni karasment

Nije se, kako stvari stoje, spoljni popečitelj Dačić usrećio sa novopotpredsednikom, Predragom J. Markovićem. Dačić je - bar ja to tako vidim - u PJM-u video "novo lice", urbanu osobu koja treba da popravi džibersko-džulovski imidž SPS-a, a šta je PJM uradio? Krenuo stopama Bate Gašića, napravio seksistički skandal i na sebe - a posredno i na SPS - navukao gnev ženske populacije.

Kakvo je to seksualno nepočinstvo počinio PJM? Izjavio da mu je političarka ovdašnja, Jadranka Joksimović, "erotska fascinacija" i to je, predvidivo, izazvalo pravu lavinu ibretenija i osuda. Pale su teške reči, Biljana Srbljanović ga je, recimo, naružila na pasja kola. I neka je vala. Neka vidi PJM koliko je gorak političarski hleb. Ja, međutim, ne bih tako strogo sudio PJM-u. Ne treba podlegati masovnim histerijama, naročito kad su povezane sa "mračnim predmetom želja". Razmotrimo stvar. Reći javno da je neka dama nečija "seksualna fascinacija" možda jeste infantilno - a svakako je nedostojno jednog budućeg akademika nauka i umetnosti - ali ipak nije sexual harassment. "Seksualna fascinacija" postaje harassment tek kada harassment eskalira u pokušaj karasmenta, ako razumete šta hoću da kažem. Ako toga nema, u fascinacijama - uključujući i seksualne - nema ničeg zazornog, mada dobar ukus nalaže da se o njima ćuti.

Daleko sam od primisli da žene ne treba štititi od verbalnog iživljavanja raspomamljenih đilkoša - a tušta ih je i tma - ali po običaju imam izvesna zakeranja. Ponajpre glede manjkavosti te zaštite. Ta, naime, zaštita prestaje otprilike na dvadesetom kilometru od centra Beograda, u pravcu juga. Ne bi trebalo da vas zavara činjenica da je bivši militarni popečitelj, Gašić, zglajzao u Trsteniku. Jer pazite - da je felaciona aluzija ostala u trsteničkim granicama, ne bi Gašiću falila ni dlaka sa glave, a možda bi harassment prerastao u pokušaj karasmenta, samo je Bata imao peh da njegov harassment bude televizijski prikazan u Beogradu.

Šta se u takozvanoj unutrašnjosti radi na mestima na kojima nema TV kamera, to sam vam - ako se sećate - ispričao u skaski o idiličnim seoskim birtijama u kojima gazda birtije, seoski uča i viđeniji seoski domaćini posle fajronta saborno guze kelnerice, koje, veselnice, od jutra do mraka rmbače za stan, hranu i (one srećnije) bakšiš. Šta hoću da kažem? Kao što država Srbija koliko-toliko postoji samo u Beogradu - a ni tu ne baš na svim mestima - dočim je ostatak Srbije pustinja, tako su i žene koliko-toliko zaštićene isključivo u krugu dvojke, dok su na svim ostalim mestima prepuštene na milost i nemilost siledžijama. Ali i to je, da kažemo, posledica jedne fascinacije, fascinacije Slobodanom Miloševićem i - doduše u mnogo manjoj meri - njegovim naslednikom, Dačićem i njihovom mudrom politikom - samo jaši, mi smo naši.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: