Izborna hronika 2

Danas je utorak, dan za predizbornost. Izborni dan D se munjevito bliži, a kampanja mi - osim ako nešto ne izmiče mojoj ne baš budnoj pažnji - izgleda nekako mlakašna, nedostojna svetle, bukačko-nasilničke tradicije srpskog parlamentarizma. Cinik bi rekao da je to stoga što su rezultati izbora već poznati - a u provladinim medijima i objavljeni - i što su jedina nepoznanica imena srećnih dobitnika poslaničkog mandata.

Znakovito je da su se zagovornici i praktikanti takozvanih belih listića mudro ućutali. Čuli su se, istina, odnekuda neki piskutavi glasići koji su pozivali na bojkot izbora - koji bi, za razliku od belih listića, bio delotvorna strategija - ali su oni kojima su se glasići obraćali, čim su ih čuli, momentalno zapušili uši. A zašto? Zato što bi eventualni bojkot izbora - koji bi značajno delegitimizovao i uzdrmao Ocovu vlast - doveo opoziciju u neugodan položaj da bude stvarna opozicija, a ne rezervni igrač na klupi tima koji igra za publiku, zanemaruje taktiku i završava... Znate već gde. Kakav bojkot, kakvi bakrači - tako kontaju naši opozicionari - gledaj da se ubaštraš u "saziv" narodne skupštine, lani ponešto ovde-onde, ali ne kenjaj po dvorištu, ne grizi ruku koja te hrani i čekaj trenutak povratka na vlast.

Sad pazite, sledi pojašnjenje! Suočen sa pretnjom bojkota, Oco bi bezbeli otvorio tajnu fioku u kojoj se čuva strogo pov. dokumentacija, a to bi za mnogog vrlog opozicionara bilo ravno noćnoj mori, a možda i podužem boravku u KP Domu Zenica. Budući da od bojkota neće biti ništa, aktuelni opozicionari će - kada aktuelnoj vlasti istekne tradicionalni desetogodišnji mandat (+ - deset meseci) - i kada ponovo kucne njihov čas - Ocu uzvratiti neotvaranjem nasleđene fioke, u međuvremenu dopunjene novom dokumentacijom. Tako to ide u zemlji Srbiji.

Jer da ne ide tako, opozicija bi na izbore svakako izašla sa nekim stvarnim programom, a ne sa spiskom otrcanih ideoloških nebuloza i socioloških proseravanja, začinjenih načalnim kritikovanjem aktuelne vlasti za postupke i radnje kojima su - u njihovo "zlatno doba" - i sami pribegavali. Nešto na tu temu je bivšeg Oca, JexS-a - u prostranom, da kažemo, intervjuu koji je blagoizvoleo dati najstarijem dnevnom listu u opštini Stari grad - priupitala Politikina novindžika. Neki kažu - tako je to postavila novindžika - da je Vučić samo produžio stazom koju ste vi utabali. Munje i gromovi! Ta je rečenica JexS-a dovela u stanje srazmerno kontrolisanog amoka. To se - decidirano je izjavio JexS - ne može porediti i to se do te mere ne može porediti da on, JexS i njegova partaja "sigurno neće ući u Vučićevu vladu". Nije da ne JexS-u ne verujem na reč, ali znate šta, ljudska priroda je ljudska priroda, pa se više uzdam da će Oco JexS-a držati za reč.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: