Izborna hronika 4

Kao da se uvredila nedavnom "ocenom" Famoznog da je mlakašna i da nije ni prići nekadašnjoj, srpska predizbornost se potrudila da ocenu demantuje, pa je napravila scenu koja nas je - nadam se samo privremeno - podsetila na zlatne devedesete.

V čjom bilo djelo? Grupica članova (simpatizera?) Radikalne stranke, naoružana grlićima razbijenih flaša i (navodno) noževima, nasrnula onomad na funkcionere Demokratske stranke. I to gde? Na mestu na kome se demokratija i začela - na agori. Zakarela će sad bezbeli reći - ma kakva agora, sve se dogodilo na pijaci - ali zakerala neće biti u pravu, jer agora na grčkom znači - pijaca, a cinici - sorta takođe začeta u Grčkoj - zacelo će reći da je srpska pijaca pravo mesto za sprovođenje srpske demokratije u delo. Znate valjda na šta mislim.

Izgleda da su pijačni nasilnici bili neki amateri, svati neupućeni u osnovno pravilo ovdašnje demokratije, saglasno kojem je nasilničko ponašanje nekažnjivo isključivo za nasilnike iz vladajućih partija, pa su brzom akcijom MUP-a safatani i privedeni pred nadležni kadiluk. I tu bi - da je sreće - priči bio kraj. Ali istorija nas poučava da ovde sreće nema niti išta ima kraja, bar dok se ne naredi. Postupivši kako Božiji i ljudski zakoni zapovedaju, srpski vladajući državnici ipak nisu - kao božemeprosti onaj doktor Šulc - odoleli, a da odgovornost za incident na agori ne pokušaju svaliti na grbaču političkog protivnika, u datom slučaju Demokratsku stranku. Vrlo brzo je sa državnog vrha lansirana priča da su demokrati u javnost pustili montirani snimak "nemilog događaja" koji, je li, prikriva činjenicu da su u stvari oni nasrnuli na goloruke radikale ili da su ih bar "isprovocirali".

Na to su demokrati pustili ceo snimak koji je - u nešto dužoj minutaži - pokazao da demokratskih nasrtaja i provokacija nije bilo, na šta to je Ocov medijski taliban, Dragan JV - kome je Miša Vasić nadenuo lep nadimak Dron - upao na pres konferenciju Demokratske stranke s (verovatnom) namerom (a možda i s naređenjem) da srpskom narodu i senatu - uz pomoć buke i besa - dokaže da tamo gde ima video dima ima i ženskog polnog organa, ali je uspeo da dokaže samo to da je muški polni organ od ovce, što je i ranije bio, samo manji.

Ipak ostajem pri oceni da je ova kampanja mlakašnija od prethodnih, a tu ocenu temeljim na lako proverljivoj empirijskoj takoreći činjenici da predizborna psihoza nije zahvatila široke narodne mase i da je - bez obzira na medijski cunami - obuzela isključivo psihozine proizvođače - političare, njihovu rodbinu i njihovu poslugu. Iz toga, međutim, ne treba izvlačiti nikakve optimističke zaključke. A evo i zašto. Ako je ranije Srbija - kad smo već pomenuli dron - bila neka vrsta letelice bez pilota, sada će, pribojavam se, stvar u svoje ruke preuzeti piloti bez letelice koji će leteti "na prazno", kao su nekada deca vozila izmišljene automobile, znate ono - brm, vrm, tu, tu, bi, bi...Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: