Otkrivanje razotkrivanja 2

Kako već i sam naslov insinuira, afera "otkrivanje Pekićevog spomenika" razotkrila je neke polumračne fenomene tako da je Srbija danas nešto manja tajna nego što je bila juče, ali to uopšte ne znači da koliko sutra neće biti tajanstvenja nego što je bila prekjuče.

Zašto je to tako, filozofsko je pitanje, kao što je filozofsko i sledeće: nije li vam malo čudno da određeni veledemokrati – koji se načelno zgražavaju što je Oco otkrio Pekićev spomenik – istovremeno – dobro namackani vazelinom – strpljivo stoje pred službenim ulazom u Visoko Dupe u nadi da će ih vlasnik dupeta pripustiti u vlast?

Ono, fakat, u Ocovom "otkrivanju" bilo je poprilično predizbornosti, ali šta je to čudno u zemlji koja je duže od četvrt veka u stanju permanentne predizbornosti i u kojoj se politike (svih boja) ne mogu opisati drugačije nego kao uvlačenje u narodno dupe i zavlačenje ruku u narodni džep.

E, upravo je politika (neveštog i isfoliranog) uvlačenja u narodno dupe demokrate dovela u situaciju da – u potaji – stoje u redu pred Ocovim dupetom, a da mu – u javnosti – nabijaju na nos nepočinstva iz devedesetih. Da stvar bude crnja i gora, veledemokrati, kako vidimo, uopšte nisu u stanju da budu demokrati i Evropljani ako za protivnika nemaju nekog bauka koji – obučen u majicu sa Šešeljevim likom – Bulevar Zorana Đinđića pomoću nalepnica preimenuje u Bulevar Ratka Mladića.

Čim je Oco okrenuo ćurak naopako, čim se okanuo velikosrpskih nebuloza i prigrlio politiku evrointegracija, simbolički poredak srpskog društvenog besporetka se raspao kao kula od karata, da bi se nedugo potom – godinu-dve, kol’ko bi – raspala i Demokratska stranka. Iz rečenog sledi da je Demokratskoj stranci, onakva u kakvu se pretvorila posle Đinđićevog pogubljenja, društveni besporedak, to jest kulovsko-manihejski aparthejd, savršeno odgovarao jer joj je – umesto da radi na iskorenjivanju tribalizma (ne potiče on od Miloševića vakta), za šta je imala i dovoljno vremena i dovoljno mogućnosti – savršeno odgovaralo da se na vlasti održava pomoću sistema strašila… znate kako to funkcioniše. Ne glasate li za "nas", na vlast će doći "oni", pa ste vam majku majčinu. I pročaja. Svojatanje mrtvih velikana i njihovih spomenika – što će reći nekrofilija – nije uzrok naših vekovnih potucanja, ono je posledica kliničke smrti srpskog društva i njegova zamena idolima nacije, demokratije, socijaldemokratije, levice, desnice… zaokružite, đuturumi, šta vam odgovara, pa kad zaokružite, savijte poslednju stranicu Danasa u rolnu, nacrtajte na njoj Čiča-Glišu, pa je u aprilu ubacite u glasačku kutiju.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: