Poplava afekata 3

Nije ruski Gidrometeorologičeskij zavod kao ovaj naš - koji se očigledno dopao kontrole izdajnika i petokolonaša i koji tendenciozno zavodi protivpoplavne službe na pogrešan put tako što najavljuje umerene padavine, pa im posle uvali potop. Ne! Ruski GZ - kao i sve ostalo u Rusiji - radi na veliko, sledstveno čemu je napravio jednu širokogrudu prognozu padavina za naredne dane u Srbiji - sto litara po kvadratnom metru - i prognozu bratski prosledio srpskom narodu i senatu.

Koji su se - ni luk jeli ni luk mirisali - našli u nebranom grožđu. S jedne strane dosta nam je (pa i previše) kišurina, daleko im lepa kuća do prve suše, a s druge iskrsava škakljivo pitanje - kako razočarati Ruse pa se provući sa polovinom predviđenih padavina. Ne ide to, brate, a pogotovo ne ide nakon pretprošlogodišnje militarne parade, kojoj je prisustvovao i Vladimir Vladimirovič, a na kojoj je naš državni vrh demonstrirao uzoritu spremnost na podnošenje stravičnih pljuskova.

Javili su se, doduše, stidljivi glasovi nekih domaćih prognostičara - koji su za dlaku izbegli streljanje (mada im Mladenovac, bezbeli, ne gine) - koji su na televiziji blagoizjavili da čak ni ruska imperijalna meteorologija nije u stanju da predvidi koliko će kiše napadati kroz pet ili šest dana. Oco se - koliko znam - nije oglašavao tim povodom, što će reći - nije ni zabranio ni odobrio predstojeći potop, a džumhurbaškan je takoreći na licu mesta, u poseti - ne poplavljenim područjima, ne ni ruskom Gidrometeorologičeskom zavodu - nego Kremlju i kremaljskom domaćinu.

Bez obzira što je podaleko od potopa, Fomu Nikolajeviča su u Rusiji preplavile snažne emocije, pa je podlegao afektu i srpskom narodu i senatu obznanio da "Putin zna sve njegove tajne", što je - nagađam - trebalo da insinuira ogromnost intimnosti između dvaju velikih državnika, ali je u stvari po ko zna koji put posvedočilo da Foma - poput mnogih ovdašnjih rusofila - još uvek gaji stereotipnu (dibidus netačnu) predstavu o Rusima kao razbarušenim maljčicima koji sviraju u balalajku, piju votku i mezete kavijar. Ima, fakat, i takvih Rusa, ali oni su većinom Srbi, nadam se da razumete šta hoću da kažem.

Vidim da je i komentatorluk Famoznog podlegao poplavnom afektu. V čjom sad bylo djelo? Greškom, koju bih nazvao felix error, tekst Famoznog se u internet izdanju pojavio bez razmaka između reči, što je pedantne džabalučare dovelo na ivicu nervnog sloma. Kakav je to način? Može li se to čitati? Gde se lektori? I pročaja. Budući da je u štampanom izdanju sve u najboljem redu, imam predlog za komentatore. Vratite se u stara dobra vremena, odrešite kese, kupujte Danas na trafikama, a komentare pišite na mestu na kome su ih i vaše preteče pisale - po klozetskim zidovima.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: