Poplava afekata

Nisu prošle ni dve godine od katastrofalne poplave koja je dibidus razbucala Srbiju kad, viđi vraga, usred marta meseca – čuvenog, inače, po sušama – ponovo nadođoše reke i ponovo zatekoše nadležne službenike na spavanju. Srećom u nesreći, ovogodišnji je povodanj izgleda bio slabijeg intenziteta, pa će se sve (ako se drugačije ne neredi) zavšiti bet žrtava u ljudstvu. Za materijal ćemo se nekako snaći.

Ako smo poplavu iz 2014 upamtili po basnoslovnoj konfuziji i panici, ovu ćemo, bezbeli, pamtiti po vickastim vađevinama nadležnika uhvaćenih na spavanju, od kojih mi se najbolje dopala izjava čačanskog gradonačalnika koji je krivicu za poplavu svalio na Hidrometeorološki zavod. Šta je to Hidrometeoroliški zavod zabrljao? Eh, šta. Najavio Zavod – kaže gradonačalnik – 40 mll padavina po kvadratnom metru, a ono palo duplo više. Diverzija, bato. Ima li rešenja za taj problem? Ima!

Bilo bi baš onako u srpskom, a naročito čačanskom duhu, dežurnog prognostičara streljati za primer –ne bi posle Hidrometeorološkom zavodu padalo na pamet da omanjuje u proceni količine padavina – a gradonačalnika bi trebalopohvaliti (a možda i odlikovati) što je otkrio slabu tačku u sistemu odbrane od poplava.

Ogreših juče dušu spočitnuvši Sandi RI politiku "nećemo nipošto" i "ne damo ni po koju cenu". Pošteno govoreći, to je – zanemarimo li programsku kozmetiku – politika svih naših stranaka. To je, da ne dužim, politika besovesnih afekata koji – kao što svi znamo, a što bi naročito psihijatar Sanda RI trebalo da zna – sužavaju polje svesti. Takođe sam ogrešio dušu o Sandinog kolegu po Rimu, Vladetu Jankovića, potsmehnuvši se njegovoj javno izrečenoj misli velikih ljudi – "mi ne možemo da se obaziremo na realnost".

Vladeta je u stvari samo naglas rekao ono što njegovekolege iz srpskih političkih partaja u potaji misle. A šta to, možda ćete se zapitati, kolege misle? Strogo uzev, osim o poziciji sopstvenih guzica, ne misle ama baš ništa, ali kada bi se nekim slučajem, što je naravno apsurdna pretpostavka, odali samorefleksiji, to bi ovako izgledalo: realnost – to sam ja, stvarnost – to su moji afekti. Kakvi su dometi takve “politike”. Eh, kakvi, Teško realnosti (a i nama) ako se slučajno ne podudari sa državničkim afektima. Setite se samo kakav je ršum napravio Sandin avva kad je nakon proglašenja lažne države pao u afekat. E, u tom grmu leži zec. Za svesti sužene afektima – što će reći premeštene u oblast guzice – poplave su isto ono što i otcepljenje Kosova – pojava, dakle, koja “mi nipošto nećemo” i koja sledstveno, ne treba i ne sme da se dogodi. E sad, da je Sandin avva još uvek na vlasti, garant bi – u cilju odbrane od poplave – odštampao bedževe na kojima bi pisalo: “Dole poplave”! I "Smrt Hidrometeorološkom zavodu!".Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: