Svjetska zavjera protiv Fahre

Cijelu planetu obišao dopisnik Avaza iz Zenice i čitavog svijeta, i svugdje zabilježio isto: zbog Fahrinog hapšenja zgroženi i bijesni od Teherana do Washingtona, od uličnih prodavača povrća do poznatih filmskih glumaca

Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic. Sjećaš se, veli, onoga kad je Mujo na Čaršiji vidio Nicka Noltea, pa ga zamolio da mu se javi kad sjedne na ćevape u Specijal, da impresionira raju. Znam, rekoh, kako ne znam. Kad mu je Nolte, jebiga, dobar čovjek, zaista prišao u Specijalu i javio se, "đe si, Mujo, šta ima?”, a ovaj mu pred svima odbrusio: "Bježi ba, Nik, odjebi odavle.”

E pa, veli, nije više Nick Nolte, nego čuveni britanski komičar Ricky Gervais. I nije Mujo na Čaršiji, nego neki Adnan Džonlić, dopisnik Avaza iz Zenice. Prišao tako Ricky na Korzu Adnanu Džonliću, "đe si, Džoni, šta ima?”, "ništa, evo radim neku anketu”, odgovorio mu ovaj kratko, "Fahru još drže u pritvoru”. "Ajde?!”, iznenadio se Ricky, "jest”, potvrdio Adnan, a Gervais popizdio. "Ubice, silovatelje i ratne zločince pravosudni organi puštaju iz pritvora nakon nekoliko dana, a ovo traje mjesecima!”, planuo Englez, pa rezignirano odmahnuo rukom: "Očito je da ima političku pozadinu. A svi se, mamu im jebem, zaklinju u nezavisno pravosuđe.” "Mogul to u Avaz?”, upitao ga onda Adnan. "Može”, složio se Ricky, "ali nemoj ime da mi spominješ, imat ću problema s Bakirom, znaš kakav je Bakir.” "Važi, samo ću morati da izbacim ono ‘mamu im jebem’”, objasnio mu Adnan na kraju. "Avaz su, jebiga, ozbiljne novine.” Tako je, dalje znate, pukao skandal s Rickyjem Gervaisom u Avazu.

Adnan u anketi sve lijepo prenio kako mu je Riki rekao, pa ga potpisao kao nekog Dževada Aličića. "Silovatelje i ratne zločince pravosudni organi puštaju iz pritvora nakon nekoliko dana, a ovo traje mjesecima! Očito je da ima političku pozadinu, a svi se zaklinju u nezavisno pravosuđe”, bjesnio je tako Dževad u anketi u Avazu, ali u redakciji uz njegovu izjavu – ozbiljne su to novine – ipak stavili sliku Rickyja Gervaisa. Ispalo na kraju da je dopisnik iz Zenice ulične ankete sa slučajnim prolaznicima pisao u redakcijskoj sobi – "In the Office”, zajebavao ga Riki poslije - pa izmislio Dževada i s interneta skinuo sliku poznatog glumca. I ostalo tako. Nije se Adnan ni bunio. Šta, jebiga, da kaže, ionako mu nitko ne bi vjerovao. Mala mu je satisfakcija bila kad se na kraju ispostavilo da u njegovoj uličnoj anketi o pritvoru za Fahrudina Radončića zapravo nijedno ime ne odgovara fotografiji. Ili fotografija imenu, kako hoćete. Svoju podršku Fahri, te zgražanje i bijes korumpiranim pravosuđem, izrazili su tako i transplantirana neka pacijentica iz Sjedinjenih Država, i stari ulični prodavač mrkve na teheranskom bazaru, i nepoznata djevojka iz Washingtona, i stanovita Bahra iz Kurdistana.

Cijelu planetu obišao dopisnik Avaza iz Zenice i čitavog svijeta, i svugdje zabilježio isto: zbog Fahrinog hapšenja zgroženi i bijesni od Teherana do Washingtona, od uličnih prodavača povrća do poznatih filmskih glumaca. Avaz, kako vidimo, ima problema s uličnim anketama. Zajebana je to, možda i najteža i najzahtjevnija novinska forma. Lako je Avazovim reporterima ili intervjuistima - oni napišu, fotografi snime, novine objave – ali anketari i anketirani nikad ne znaju što će sutra izaći u Avazu. Sad se, na primjer, prisjetilo kako je prije mjesec-dva stanovita Senada Šahović Avazovoj dopisnici iz Tuzle Almi Buljugić za anketu o hapšenju Radončića dala izjavu kako je "logičan slijed događaja, ukoliko Tužilaštvo vodi istragu o nekoj osobi, da dođe do hapšenja”, a sutradan u Avazu njena izjava izašla neznatno suprotna: "Kad je u pitanju hapšenje Fahrudina Radončića, mislim da je jedna struja SDA umiješana u to.”

Sad vam je, eto, jasno koga se boje Ricky Gervais i prodavači mrkve u Teheranu. Sad smo se tako sjetili i kako je prije desetak dana, u anketi o tome što građani BiH misle o određivanju pritvora za Radončića, uz ljutitu izjavu nekog Mirsada – "cirkus suđenje, izgleda da se gospodin Radončić nekome debelo zamjerio” - Avaz objavio fotografiju poznatog američkog pisca znanstvene fantastike Roberta C. Wilsona. "Mogul ja to u Avaz?”, pitao onda novinar Wilsona, a ovaj mu odgovorio: "Može, ali nemoj ime da mi spominješ, ne bih i ja da se zamjerim Bakiru, znaš kakav je Bakir.”

A da su se Fahrudin Radončić i njegove novine nekome "debelo zamjerili”, postalo je jasno nakon Avazova objašnjenja cijele afere s Rickyjem Gervaisom. "U razgovoru s glavnim i odgovornim urednikom Džonlić nije negirao da je bio pod pritiscima da podmetne lažnu anketu uredništvu u Sarajevu, ali nije otkrio iz kojih je motiva izvršio pokušaj urušavanja integriteta našeg lista”, stajalo je u saopćenju redakcije Dnevnog avaza. U šokantnom obratu saznali smo tako da je dopisnik iz Zenice zapravo dvostruki igrač, samo dio goleme svjetske zavjere protiv Fahrudina Radončića i Avaza, u koju su umiješani Ricky Gervais, Robert C. Wilson i jedna struja SDA. Što je od svega istina?

Vrag će znati, a nije – pravo govoreći – na novinarima ni da se uopće bave istinom. Štoviše, istine se treba kloniti i bojati, ona je novinarima najgori neprijatelj. Znaju to u Radončićevu Avazu, ali oni se ipak ne boje. "Istina je najjače oružje, a mi se istine ne bojimo”, kaže tako redakcija Dnevnog avaza na kraju svog brutalno iskrenog saopćenja, koje će se, nema nikakve sumnje, već sutra izučavati na studijima novinarstva. Prkosno se, eto, novinari i urednici Avaza istini smiju u lice, pokazuju joj srednji prst i poručuju da je se ne plaše. "Mi se istine ne bojimo.” A nesretni dopisnik iz Zenice, provaljen i raskrinkan, među građanima na Korzu radi anketu ima li đe posla. S vremena na vrijeme tek javi mu se Ricky Gervais, "đe si, Džoni, šta ima?”, a ovaj mu pred svima odbrusi: "Bježi ba, Riki, odjebi odavle”.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: