Zemlja arheologa

Može li čovek biti odgovoran za nešto što nije učinio? Može još kako! Naročito u Srbiji. Samo se drzni da ne završiš fakultet, pa ćeš videti svog Boga.

Pomeneš li nekoga u kafanskom razgovoru - po dobru ili zlu, svejedno - uvek će se naći neki diplomac arheologije, istorije umetnosti i pročih nauka koje, po mom mišljenju, treba učiti privatno, o svom ruvu i kruvu - koji će pomenutog izbagatelisati rečenicom - ama taj nije završio fakultet.

Pomenuti možda nije nešto naročito ni mudrovao, možda je rekao "posle kiše dolazi Sunce" ili tako nešto, ali je u svakom slučaju džaba krečio - zato što nema diplomu. Velika je žeđ za znanjem u našoj otadžbini. Sigurno vam se događalo, takođe u kafanskim razgovorima, da sagovornik - priupitaš li ga gde je neki sokak u koji ćoravim poslom moraš otići - sa autoritetom poznavaoca stvari i krajnjim prezirom kaže: "Ne znaš gde je ulica Sestre od strica braće Jugovića u Višnjičkoj banji, pa gde ti živiš?"

A ako li se drzneš pa veleučenog sagovornika priupitaš - a gde ti, druže, radiš, veleučeni će ko iz topa ispaliti - pa nigde, već dvadeset i pet godina čekam posao, majku im lopovsku, upropastiše zemlju, zapošljavaju preko veze, ja završio arheologiju, diplomirao, a posla nema. Ne znaju da cene znanje. I pročaja.

Ne dao ti Bog da sagovornika priupitaš - glava se za to ponekad gubi - može li naša zemljica sebi priuštiti 150.000 dobro plaćenih arheologa i isto toliko istoričara umetnosti, a ako ipak stisneš muda, pa diplomcu postaviš neprijatno pitanje evo ga i odgovor: Zato nam ovako i ide.

Počivši SFRJot je za takve imao keca u rukavu, a kec se zvao "referent" - za ONO I DSZ, HTZ I PVO, za MLDB i RGDV - ne odgonetajte, sve je to bilo smućkaj pa prospi - što će reći da je "referent" imao sobičak u nekom SOUR-u, u kome je (u zdravlju i veselju) otaljavao svoje dane i svakog prvog u mesecu primao neku platicu, što je - ako mene pitate - u datoj situaciji bio pun pogodak. Ama nije svaki arheolog hteo da bude referent, iako je mnogima nuđeno, nego je čekao "svoj posao", za koji se "školovao", a za koji "šira društvena zajednica nema razumevanja". A zašto - po arheologu - nema razumevanja? Eh, zašto. Zato - kažu večiti arheolozi - što je došlo poslednje vreme u kojima neškolovane mutivode, poput moje malenkosti, "mlate pare" i ništa ne rade, nego "kenjaju po novinama". Tek ti ne dao Bog da arheologu postaviš pitanje - a što ti ne kenjaš po novinama i ne namlatiš pare, jer će se učenjak zdravo ucveljiti. Ja da pišem za novine? Id, more, beži. Ne znam da li vam je ovaj izlet u jugonostalgiju išta objasnio - a to mi nije ni bila namera - ali meni je malčice jasnije zašto ova zemlja sve više liči na arheološko nalazište.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: