Mali vezir

Da, ne dao Bog, nekim slučajem ne bi zaostao za Ocovim miljenikom, Vulinom, kontrazločinstvu se odao i (bivši) spoljni popečitelj Dačić. Za njega se u ovom momentu ne zna koju će visoku funkciju obnašati u budućoj vladi, i da li će uopšte išta obnašati. V čjom bylo djelo? Bosanski i turski političari nešto lanuli na račun Srbije, naravno povodom Srebrenice, Dačićev kaunterpart, Čavušoglu izjavio da "Turska ne može mirno da spava dok Bosna plače" i to je, sasvim predvidivo, Dačića bacilo u težak amok. Pa zar vi, Turci, stare genocidlije - otprilike tako glagolji Dačić - da držite lekcije nama, Srbima, koje ste pet stotina godina na sve načine zlostavljali, kojima ste otimali decu, silovali žene, a domaćine slali da šetaju opanke - zar vi da delite lekcije, nama koji smo jedini na Zapadnom Balkanu doneli Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici i koji blagočestivo pružamo ruku pomirenje.

Nije to bilo sve što je Dačić skresao u brk potomku bivšeg zavojevača i tlačitelja. Mogao bi Čavušoglu - dosetio se vickasti Ivica - da klekne pred Ćele-kulu jer su i srpske majke plakale kada su im Turci odvodili sinove i pravili od njih janičare. Zašto konačno - otišao je Dačić i jedan korak dalje - Bošnjaci ne osude turski genocid nad Jermenima, a? Dačić, naravno, ne bi bio Dačić kada usred patriotske apologije ne bi uvalio i jednu lokalnu dubaru - a kome? - bivšem koalicionom partneru, JexS-u Tadiću, koji ga je, mudar kakvim ga je Bog sazdao - u cilju nacionalnog pomirenja - vratio u život iz kliničke, političke smrti. Samo nekoliko rečenica ispod hvalisave tvrdnje da smo mi, Srbi, lider na Balkanu u donošenju deklaracija o osudi zločina, eksterni popečitelj će reći i sledeće: "Zašto Boris Tadić javno ne saopšti s kim je dogovorio deklaraciju koju smo usvojili u skupštini. Sigurno ga (koga?) nismo doneli bez konsultacija." Izdaja, bato.

Genocidi, kao što znamo, ne zastarevaju, ali ima nekih razlika između Dačića i kaunterparta mu, Čavušoglua. Prvo i najvažnije, Čavušoglua (koji je možda potomak nekog janičara, dakle naše gore list) od turskih zuluma i izgradnje Ćele-kule dele neka dva veka, pa se za njega može reći da u toj stvari nije luk ni jeo ni mirisao. Što se za Dačića ne može reći. Jer je Dačić iako nema nikakve neposredne veze - sledstveno ni odgovornosti - sa srebreničkim masakrom, bio visokorangirani čauš - iako ne i oglu - u privatnoj partiji čoveka koji je - uz nesebičnu pomoć beogradskog slavskog pojasa - zakuvao kašu iz koje je nastao srebrenički zločin. A sad da se vratimo na početak, na pitanje - koju će funkciju Dačić obnašati - ako uopšte bude obnašao - u sledećoj vladi? Ne znam šta Vučić misli o tome, ali ja bih, da sam na njegovom mestu, Dačića postavio na funkciju malog vezira. Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: