Srexit

Zapostavili smo rubričicu Bulazn dana. Evo je ponovo.

I opet je, u oštroj konkurenciji, pobedio famozni "Kiki". Pogledajmo šta nam je "Kiki" izbulaznio: "Zar ti, Base, sa nekoliko desetina knjižuljaka, nisi član SANU?! Znači, nikom nisi dao mindžu!"

Nakon što smo pocrkali od smeha, pređimo na stvar. Referendum na kome je potesnom većinom izglasan izlazak Velike Britanije iz EU predvidivo je izazvao mnogo veću pomamu i pometnju u Srbiji nego u poslovično hladnokrvnoj Britaniji. Najglasniji su - takođe predvidivo - bili ovdašnji takozvani evroskeptici (koji su, paradoksalno, listom evroljupci, mislim na monetu, ne na Uniju) kojima je Brexit došao kao kec na desetku. Ko biva - eto, Britanija uzašla iz EU, a mi se još batrgamo da u EU uđemo, i to bez Kosova, šta smo vam mi govorili, a?

Britanije što se tiče, ona je - ako me pamćenje ne vara - u EU vrlo nerado, takoreći na silu Boga ušla, u EU na silu Boga bila, ali iz EU nije izašla na silu Boga, nego upravo onako kako Bog zapoveda - većinskom voljom građana izraženom na referendumu koji nije, kao kod nas (jebo ti nas), trajao dva dana, na kome nije bilo lopovluka i na koji nisu iz bolesničke postelje podigli i na glasanje izveli kenterberijskog biskupa.

Eto dva-tri razloga zbog kojih si Britanija sebi može dozvoliti da bez mnogo potresa napusti EU, a zbog koji mi (jebo ti nas) ipak ne bismo smeli odustati od nastojanja da uđemo u EU. Ozbiljniji zagovornici evropskih integracija, među koje ubrajam i moju malenkost, u evrointegracijama nisu videli šansu da se Srbija (na čelu sa srpskim državnicima) domogne lakog keša, nego priliku da se uredi i institucionalizuje pod spoljašnjim pritiskom kad joj to već tokom dvesta godina sopstvenim snagama nije pošlo za rukom.

Kako vreme prolazi - i kako se stvari razvijaju - sve sam, međutim, skloniji mišljenju da Srbiji vaistinu nije mesto u EU - čak ni u ovakvo razdrndanoj kakva je danas - naprosto zato što Srbija nije u stanju da opstane ni u uniji sa samom sobom. Srbija je birvaktile koncipirana kao država državnih udara i permanentnog ratnog i opsadnog stanja, i tu se, već dva veka, ništa nije promenilo. Nije da nije bilo pokušaja, ama znamo kako su završavali, poslednji je završio 2013, a kada će se dogoditi sledeći, to samo baba Kurana zna. Ali neće da kaže. Ne interesuje je više politika, tako mi je rekla kad sam je proletos posetio u njenoj rezidenciji u Stopića pećini, ali mi je, ipak, prorekla da će Britanija napustiti EU, uz napomenu da o tome nikome ne govorim. Da ne bih stvarao paniku. Još mi je nešto rekla, takođe off the record, ali ću to ipak podeliti sa nama jer je baba Kurana prestala da čita i Danas. Evo šta je rekla: "E, dijete moje, svi znaju da se tuku, a malo ko zna da živi u miru, a kad tuča izbije, najbolje se tuku oni koji znaju da žive u miru, sipaj nam po rakiju." Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: