Žikin seksizam

Čudo su jedno nedremanost, hipersenzitivnost i visoki kriterijumi, posebno u slučajevima kada mogu poslužiti kao kamuflaža za niske strasti.

Stari su to srpski zanati koji - za razliku od zanata u izumiranju ili tavorenju - idu u korak sa vremenom. Danas, recimo, svako siroče sme da oštri Crven Ban o kralja i kraljevinu, ali nekada nije bilo tako, nekada si - zucneš li nešto protiv kralja - bivao viđen za Ivanjicu - pardon, Mladenovac - a često i za neko mnogo gore mesto. Da sve bude u duhu srpskih posebnosti, mogao si ograisati čak i ako bi lepo govorio o kralju, ukoliko je taj kralj, za vakta Obrenovića, bio Karađorđević. I obratno. Ipak je socijalizam sa ljudskim, a potom samoupravnim likom - još jedna etapa u istorijskom razvitku naše propasti - bio Zlatno doba srpske nedremanosti. Kako se samo tada budno osluškivalo šta bližnji govore, kako su samo - ako bližnji počem ne bi ništa loše govorili o Titu i partiji - nedremljivci umeli da bližnjeg navedu da nešto odvali i kako su samo, nakon što bi bližnji nešto lanuo, nedremljivci jurili "tamo gde treba" da bližnjeg prijave.

Onda je došla demokratija - po meni preuranjeno, pa i kontraproduktivno, ali demokratiji se u zube ne gleda - sledstveno je i srpska nedremanost poprimila odgovarajuće, politički i rodno korektne oblike. Od tada naovamo, napišeš li - bez ikakve zadnje primisli, čisto da bi izbegao rogobatnost - da je neka dama metalurg, a ne metalurškinja, eto ti za vratom aktivistkinja nevladinih i feminističkih organizacija udruženog proseravanja, a po Srbiji se prolome krici strave i užas - seksizam! Čijem zovu onomad nije odoleo ni Žika takozvani Šarenica, voditelj istoimene, vrlo popularne emisije na "našem pravu da znamo sve". Šta je to Žika zabrljao? Čime je ucveljio ženski rod? Eh, čime. Došli mu u emisiju - a tu se, nota bene, ide na sopstvenu odgovornost - jedan mlađahni teniser i jedna mlađahna teniserka, a Žika mladim teniskim nadama u poučitelnom, patrijarhalnom rekao neka samo tako nastave, pa će muškarčić jednog dana postat Novak Đoković, a devojčurak će - ako Bog da - stasati u Anu Ivanović i na kraju se dobro udati.

Sevnule su, predvidivo, munje nedremanosti i pukli gromovi rodne hipersenzitivnosti, javnost se zdravo uzibretila, a meni je ostalo nejasno šta je loše u tome da se devojka dobro uda, ako hoće naravno, na volju joj, Žika joj nikoga nije sočio. Zar burna reakcija rodno hipersenzitivne javnosti, zapitao sam, ne ide naruku onoj Politikinoj novindžiki koja je uzrok pada srpskog nataliteta pripisala "tridesetogodišnjakinjama koje neće da rađaju". Šta, konačno, aktiviste i aktivistkinje boli Crven Ban hoće li se tenisačica udati ili će, kao Ofelija, otići u manastir. I još jedna stvar: ako je Žika Šarenica seksista, onda je seksizmu odzvonilo, ali gluposti nije.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: