Lakoća pustog turskog

Nema srpske slave - ne samo u beogradskom slavskom pojasu, nego i šire - bar ja nisam bio na takvoj, na kojoj se neće povesti reč o politici (u novije vreme i o geopolitici) i na kojoj se - kao opravdanja za sve srpske brljotine - neće pomenuti petovekovno robovanje pod Turcima.

Ko biva... Bili smo pod otomanskim jarmom, bez plemstva, u bedi i izolaciji, nismo imali renesansu i šta ti ja znam šta sve ne, trebaće nam - glagolje slavski Ćirili filozofi - još najmanje dvesta godina da uhvatimo korak. I pročaja.

I meni se dugo vremena činilo - ogromna je moć opštih mesta - da je petovekovno robovanje pod Turcima solidno objašnjenje za basnoslovna srpska nesnalaženja i posrtanja, ali sam u jednom trenutku - doduše već u zrelim godinama - dokonao da u tom objašnjenju nešto škripi. Zar Jevreji (sa kojima, inače, volimo da se poredimo) - zapitao sam se jednom zgodom - nisu robovali, ne samo pod Turcima, nego pod svim tirjanima pod kapom nebeskom, nije li jevrejsko ropstvo bilo četvorostruko duže (i mnogo teže) od srpskog i nisu li Jevreji državu napravili u vreme kada je država Srbija već promenila sva postojeća društvena uređenja, pa kako se - zapitao sam se potom - dogodilo da Izrael vrlo brzo postane moćna i bogata država - smeštena na mnogo trusnijem i neprijateljskijem području od naše - a da Srbija ostane - Srbija, što će reći ustavni Mračni Vilajet.

Nije to bio kraj mojim smatranjima. Ako srpskoj matematici, geologiji, biologiji, medicini, umetnosti - nabrajam nasumice, dodajte šta vam padne na um - petstogodišnje robovanje pod Turcima nije smetalo da očas posla uhvate korak sa ostatkom Evrope, šta je bilo uzrok da srpske politike - sve do jedne - do dana današnjeg ostanu izvan svih savremenih tokova i da - ako pukim sticajem okolnosti slučajno upadnu u maticu svetske realnosti - brže-bolje požure nazad, u spokoj javašluka i murdarluka.

Zašto nam je, dakle, manje više sve solidno osim politike? Eh, zašto! Zato, na primer, što na ispitu iz, da kažemo, termodinamike na pitanje profesora ne možete odgovoriti - "odgovoriću vam kad Kosovo ponovo bude srpsko", niti profesoru Pravnog fakulteta, kad vas nešto priupita, možete odbrusiti - Hilandar gori, a vi me pitate za rimsko pravo.

U srpskoj politici to se, međutim, može i ne samo da se može nego se i isplati, a srpskim političarima se najviše isplati, kad su ionako loše srpske politike dibidus loše, kao što je dibidus loša bila politika za Miloševićevog vakta, vrlo slična politici - ako se to može tako nazvati - iz vremena Aganlije, Kučuk Alie & Co. Ubi nas lakoća pustog turskog, pa to ti je.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: