Novo sedenje na Vladi

U trenutku kada započnete čitanje ovih redova, Oco Vučić će verovatno privesti kraju čitanje svog fidelkastrovskog ekspozea - koji je za sada, kao i Srbija, velika tajna. U ovom se trenutku zna samo ko sve neće, a ko sve hoće sedeti "na vladi". Ivica Dačić, recimo, hoće, iako ga Oco - znajući čoveka "u fasu" - verovatno u vladi nije hteo, a objašnjenje zašto ga je "na vladu" ipak uturio, potražite na Koraksovoj karikaturi. Višnja sila, što no se kaže.

Novovladin hit dana - ne samo u Srbiji, nego i u regionu, a i šire - ipak je novopopečiteljka, Ana Brborić, prva gej dama u mačističkoj istoriji Balkana koja se vinula do ministarske fotelje, što je potez koji će Ocu pribaviti simpatije Brisela, ali i negodovanje uticajnog "slavskog pojasa" i takozvane domaćinske Srbije koja će, bezbeli, zagrajati - em žensko, em peder! Šta je sledeće? Transvestit na mestu ministra vera! Šta mu je to trebalo? Kuda to vodi? U Sodomu i Gomoru, eto kuda. I pročaja.

Ne bih da prejudiciram - mada bih na to imao pravo, jer je Oco na sastavljanje vlade već potrošio grejs period od famoznih sto dana - ali mi se čini da nova vlada neće doneti ništa (bitno) novo jer je očigledno - nije to vidim u Politici promaklo ni Đoletu Vukadinoviću - da Vučić namerava da nastavi po starom, to jest sa politikom sečenja uveta, krpljenja dupeta, presipanja iz šupljeg u prazno, uzdanjem u kadrove koji rešavaju sve, a - možda - i u onu neočekivanu silu koja isto to radi, samo mnogo brže.

Ruku na srce, Ocu je - i ne samo njemu - manevarski prostor sužen još birvaktile, u vreme kada su u XIX veku majke palanačke invencije - nadahnute ovih dana često pominjanim seljačkim idealizmom - došle na ideju o Srbiji kao "narodnoj državi" kojoj nisu potrebne trule zapadnjačke institucije strane "srpskom nacionalnom biću" , što će reći opšteljudskoj težnji da se živi bez stega i ograničenja, koje kulturni i institucionalni poredak podrazumevaju.

Budući da je ovaj svijet tirjanan tirjanima a kamoli duševnim Srbima i da, kakav je takav je , uvek nađe načina da haosu postavi granice, bilo je neizbežno da Srbi - nespremni da se u duhu pokore zakonima i institucijama - potpadnu pod spoljašnju (mnogo neprijatniju) vlast samovolje ovoga ili onoga vožda koji fakat - iz računice - povlađuje podređenim samovoljama i predrasudama ali koji, bar dok ga se ne reše - bilo klozetom, bilo metkom - Srbima žestoko zapapri čorbu.

Vučiću je, bar u počecima vladavine - i bar na rečima - bilo došlo iz dupeta u glavu da to tako ne ide, pa je prozborio nešto o potrebi promene "mentaliteta", ali se , shvativši da će nastavi li u tom pravcu, vrag odneti šalu, brzo presaludimio, što je stvar koja ide na ruku mom kremanskom proročanstvu da će - za jedno četiri godine otprilike - novi Oco biti Đole Vukadinović.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: