Srpstvo i glodurstvo

Videh jutros u rubrici Pitanje/ odgovor da se rasplamsava polemika na temu - da li je Danas tabloid ili nije i eto ti na pomolu još jedne srpske podele.

Oco je negde blagoizjavio da jeste - a carska se ne poriče - pa je bivši JexS-ov tajni savetnik u činu koleškog asesora, Krle (koji zdravo simpatiše premijera) pohitao blagoizjaviti da se posle Panovićeve smene Danas pretvorio u drugosrbijanski tabloid i glasilo "razjarene gomile sa Tvitera". To je - poentira Krle - velika šteta jer je Danas vaktile bio "list za pismene". Uh, Sunce ti krvavo!

E, sad, budući da je paranoja endemska bolest obeju Srbija, a da mene iz nejasnih razloga smaraju dobro obaveštenim izvorom, posle rotacije u Danasovom glodurstvu najmanje sto puta sam došao    u situaciju da znatiželjnicima na pitanje - zašto ode Panović, a što dođe Draža - odgovaram sa - pojma nemam, kao što i nisam imao i kao što i nemam. Znatiželjnici su, pretpostavljam, očekivali - ne sasvim bez razloga, istorijsko iskustvo je bilo na njihovoj strani - da će Panović završiti u Mladenovcu, a da će Draža promeniti i pretumbati apsolutno sve, što se nije dogodilo iz prostog razloga što se uređivačka politika Danasa bitno razlikuje od srpskih stočnopijačnih politika.

Sećate li se možda Famoznog od pre nekoliko godina u kome sam vas podsetio na nepisani zakon iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka saglasno kome na svetu nema novinskog genija koji će od Večernjih novosti napraviti dobre novine, kao što nema ni ambicioznog partijskog aparatčika koji će od ondašnjeg Studenta napraviti Komsomolsku pravdu, što je izdavač - UKSSOS (i to je postojalo) - onoliko priželjkivao, na čemu je - po naređenju "odozgo" - udarnički radio i decenijama džabe krečio.

Tamo gde jednom prodiše duh slobode, personalne promene menadžmenta ne znače ništa (ili znače vrlo malo), posledično ni smena na glodurskoj poziciji - koja, inače, nije neka naročita privilegija - nije u Danasu promenila ama baš ništa, ako meni nije nešto promaklo, u šta čisto sumnjam. Pre će biti - javlja mi se - da je znatiželjnicima (i zlonamernicima) zasmetalo što se Danas u stvari nije promenio - niti namerava da se menja - i što zarad šake dolara ne pristaje    na uvlačenje u dupe nijednoj od vladajućih beogradskih čaršija, bila ona slavska ili turboevropska, i ne samo da ne pristaje na dupeuvlačenje nego ne zazire od toga da obema čaršijama - kada to zasluže, a zasluže često - nabije Crven Ban u isto to dupe, a to je - istorija nas poučava - stvar koju beogradske čaršije ne praštaju. A ako Oco (i Krle) ipak žele višestranačku Kosomolsku pravdu, ćorav im je posao da je prave od Danasa, mnogo im je probitačnije da je pokrenu. Što no se stručno kaže from scratch. Evo im i personalnih rešenja. Glavni urednik Dačić. Odgovorni Vulin.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: