Žuta patka, žuta guska

Ima i nastavak: ova zemlja biće ruska. Afera “Milošević” ne jenjava. Naprotiv! Usložnjava se. I – šta da vam kažem.

Da li je neko mislio da se tim povodom neče oglasiti i džumhurbaškan, Nikolić, koji je, pre par dana, negde visokoblagoizjavio da je je po tom pitanju – podeljen, iz čega bi trebalo da izvučemo zaključak da – na podibije junaka Dostojevskog – duboko u sebi preživljava duševnu krizu i mi bismo taj zaključak možda i izveli da se već pred kraj izjave nije naglo presaldumio i obzanio da je (sve manje evetualni) spomenik Miloševiću sjajna prilika “da se ujedinimo”, ali da je to, je li, u nadležnosti ovde višekratno pominjane uličarske komisije. I pročaja. Sve po zakonu.

E sad, jedna od škola srpskog mišljenja smatra da su sve glasniji zahtevi za rehabilitaciju Slobodana Miloševića kremaljska dubara uvaljena Ocu Vučiću zbog preterivanja u približavanjau zapadu, dočim druga naučava da je u pitanju prezidencijalna predizbornost. Ko biva… Bliže se predsednički izbori (kad pre, prolete mi Tomin mandat kao u magnovenju), pa nije zgoreg da se velekandidati uvuku u dupeta Slobinih obožavalaca.

A šta ja mislim? Zar je važno šta ja mislim? Važno je šta misli Jelena takozvana Guskova, po zanimanju huškačica na panslovenstvo i evroazijstvo, koja povremeno navraća u Srbiju da – bajagi zabriuta za braću sa slovenskog juga – saopšti šta Moskva i glavni Moskovjanin misle o ovoj ili onoj srpskoj stvari, i koja je u interevjuu NIN-u srpskom narodu i senatu – onako, bez rukavica – obznanila da Srbiji treba lider kao što je Mile Dodik, a da Oco Vučić “neće ostati na vlasti, ako se bude oslanjao na Rusiju”.

Ne pamtim da sam u štampi – i domaćoj i stranoj – skorih dana pročitao otvoreniju pretnju upućenu premijeru jedne, bar na papiru, suverene države. Ono, fakat, pretnja je – formalno posmatrano – privatno mišljenje jedne bajagi ugledne naučne radenice, ali znate šta, Jelena Guskova je privatna – to i vrapci znaju – koliko sam ja tajni agent 007.

Interesantno je i šta madam Guskova misli o političkom sistemu u Srbiji. “To je”, kaže Guskova, “jedna veoma pojednostavljena i nerazvijena konstrukcija” – s čim se slažem – “povezana sa činenicom da je višepartijski sistem formiran nedavno”. E sad, da uvažena naučna radenica dolazi iz zemlje u kojoj je višepartijski sistem formiran pre sto pedeset godina i i kojoj vlada uzorna demokratija, složio bih se i sa njenom konstatacijom da je današnji režim u Srbiji i dalje autoritaran, Ima, fakat, u srpskom režimu natruha autoritarnosti, ali ja je ipak ne bih menjao za rusku demokratičnost, a nadam se da to neće učiniti ni Oco koga s jedne strane pritiska Žuta patka a sa druge Žuta guska, a da li će ova zemlja biti ruska, to ćemo videti vrlo brzo. Čim Milu Dodiku raspišu ili ne raspišu referendum. Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: