Odgajateljice za Index: "Nemamo ni šnitu kruha za svako dijete, pola mesa nam dođe sivo"


ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić zgrozio je javnost gostovanjem kod Mirjane Hrge te ponašanjem prema njoj nakon što su se kamere ugasile. Bandiću su najviše zasmetala pitanja novinarke koja su se odnosila na stanje u zagrebačkim vrtićima. Upravo o tome Index stalno piše pa smo tako prvi otkrili da je smanjen budžet za prehranu i da se po djetetu dnevno izdvaja 9 kuna za hranu.

Bandić je govoreći o vrtićima ustvrdio kako nije istina da roditelji u vrtiće moraju donositi papire i ostale potrepštine. Potom je napao novinarku na najniži mogući način - predbacivši joj da ona nema što ispitivati o vrtićima jer nije majka.

Takav skandalozan napad za Index je prokomentirala članica Etičkog povjerenstva udruge RODA (Roditelji u akciji) Mirela Blažanović.

Ona je u razgovoru za Index istaknula da je Bandić  izgovorio niz laži vezano za vrtiće.

"Napad na novinarku ispod svakog dostojanstva"

"U kontaktu smo s nekoliko tisuća roditelja u gradu Zagrebu i svi redom, svi do jednog govore da se u vrtiće donose wc papiri, papirnati ubrusi kao i sve što bi trebalo biti sastavni pribor vrtića. Nema potrebe frizirati takve informacije, to se zna da se radi. Roditelji godinama donose potrošni materijal kao što su papirnati ubrusi, maramice obične i vlažne. Odgajateljice same izrađuju igračke.

Druga stvar, gradonačelnik kaže da je ostalo 600 slobodnih mjesta u gradskim vrtićima, ali ako je, to je na nekim lokacijama gdje ni nema djece, dovoljno da bi se napunio vrtić. Inače u većini vrtića po grupama se nalazi od 28 do 30. Bandić je izgovorio i apsolutnu neistinu da je na osmero djece jedna teta. Svaka teta je 4 sata sama s 28 do 30 djece.

Isto tako što se tiče hrane u vrtićima gdje on tvrdi da je sve dobro pa dobili smo niz dojava o stanju. Neke odgajateljice su nam rekle da za cijelu grupu od 30 djece znaju dobiti po 3 banane.

Što se tiče napada na novinarku, to je ispod svakog dostojanstva. Stalno se o njemu govori kao o instituciji gradonačelnika pa bi se trebao i ponašati u skladu s tim. Ne smije se tako nisko zadirati u nečije majčinstvo. Nije potrebno da ona ima osobno iskustvo da bi govorila o temi vrtića", kazala nam je Mirela Blažanović.

Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, kulture i medija, neki dan je otkrila kako se i dalje u vrtićima nije ništa promijenilo. Na dan se izdvaja 9 kuna za prehranu po djetetu. U to su uračunati doručak, voćni obrok, ručak i užina.

"Svaki mjesec donosimo sve od papirnatih maramica, ubrusa"

Isto tako, naglasila je, u grupama se nalazi i do 30-ero djece na jednu odgajateljicu u smjeni.

Javio nam se i niz roditelja koji su ostali šokirani Bandićevim izjavama i nisu mogli vjerovati da svjesno laže u eteru na temu vrtića.

"Svaki mjesec obavezno moramo donijeti za djecu papirnate ubruse, vlažne maramice i papirnate maramice. Djeci još donosimo voće ili nešto da se zaslade poput keksića", rekla nam je Iva čija djevojčica pohađa vrtić u centru Zagreba.

Druga majka, Ines čiji sin pohađa vrtić u Novom Zagrebu kaže da obavezno moraju donositi i čaše, vlažni toalet papir, posteljinu. Javila nam se i odgajateljica iz Sesveta koja je kazala kako im je muka kad ljeti dobiju sladoled za djecu. Svakome mogu dati doslovno po jednu žličicu.

"Daju nam 2-3 čašice sladoleda da rasporedimo na 27-ero djece pa si vi izračunajte koliko dijete dobije", rekla nam je. Dodala je kako je još gore kad za svu djecu nemaju po šnitu kruha.

"Dogodi se da u jednom danu nitko ne izostane iz vrtića i tad nemamo za svakog po šnitu kruha", kazala nam je odgajateljica.

"Od kilograma mesa pola je sivo pa djeca jedu većinom tijesto"

Javila nam se i odgajateljica vrtića s područja Novog Zagreba koje je kao i ostale željela ostati anonimna zbog straha od gubitka posla. U razgovoru za Index kazala je da je njihov vrtić od Grada dobio naputak da roditelji ništa od potrošnog materijala ne trebaju donositi.

"No budući onda dođete u situaciju da se djeci nemate s čim obrisati nos jer vam Grad ne daje novac za te materijale onda smo prisiljeni moliti roditelje. Svake godine nas na početku roditelji pitaju što treba i mi uredno kažemo da su nam potrebne papirnate maramice, ubrusi, vlažni toalet papir. Imamo prevelik broj djece pa mlađe grupe donose i slamke i salvete. Sve što je potrebno roditelji donose. Isto tako ogradu koju bi trebao Grad obnoviti financira vrtić od svojih sredstava.

Što se tiče hrane evo danas mi je bilo 21 dijete u grupi. Dobili smo za užinu 6 ili 7 breskvi", kazala je ona.

Progovorila je i o javnoj nabavi zbog koje znaju dobiti pokvarenu hranu.

"Grad ima sklopljen ugovor s raznim proizvođačima. Kad meso dođe, dio je jestiv, a zna se dogoditi da je jedan dio siv. Onda umjesto jednog kilograma naše kuharice zapravo dobiju pola kilograma. Ravnatelji o tome šute. Ne žele se zamjeriti Gradu. Potom kuharice djeci daju više tijesta ili dodaju još nešto. Pitanje je koliko je sva hrana zdravstveno ispravno i hranjiva jer 80 posto unosa hrane djeca moraju dobiti u vrtićima gdje provedu cijeli dan.

Događa se da Grad da jedne informacije nama, jedne ravnateljima. Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju je tražio sastanak predstavnika Gradskog ureda, ravnatelja i predstavnika sindikata da se zajedno dogovorimo, na što ravnatelji nisu pristali", kazala je odgajateljica.

Tvrdi i kako su neke zgrade opasne, jer je dotrajala većina vrtića budući da su u prosjeku stari 40 godina te se u njih ne ulaže.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: