Vodstvo Živog zida napalo Sinčića nakon što je podržao Martinovića oko kupnje stana pod ovrhom


NAKON što je Index prvi objavio kako je Jure Martinović, nositelj liste koalicije Živog zida, Franka, Akcije mladih i Promijenimo Hrvatsku u VI. izbornoj jedinici, prošle godine kupio stan pod ovrhom, Ivan Vilibor Sinčić stao je u obranu političkog suradnika.

"Martinović nije nikoga deložirao niti je kupio kuću sa živim ljudima za 10 posto vrijednosti, kako to radi ovršna mafija. Kupio je prazan stan po tržišnoj cijeni i time nije prekršio naša načela", kazao je Sinčić, prenosi flash.hr, dodajući kako je Martinović besplatno zastupao Živi zid u sporu s HEP-om kada su aktivisti Živog zida građanima uključivali struju.

Sinčićev istup žestoko su putem društvenih mreža kritizirali čelnici stranke Mihaela Varga i Hrvoje Runtić. 

Hrvoje Runtić, supredsjednik Živog zida, s gađenjem se ogradio od postupka Martinovića.

Runtić: Ako je netko izdao našu borbu, na to gledam s gađenjem

"Ako je točno ono što su danas mediji objavili vezano uz kupnju nekretnine pod ovrhom jednog nesretnog korisnika kredita u CHF od strane jednog od "naših" koalicijskih partnera, a prema onome što sam vidio čini se da JESTE točno, iznosim SVOJ stav na tu temu, a on je sljedeći.

S gađenjem i gnušanjem se ograđujem od ovakvih postupaka, bilo čijih, a posebice onih koji su izašli na izbore u sastavu koalicije koju predvodi stranka čiji sam supredsjednik. Taj čin upravo je ono protiv čega se borim(o) godinama - rukama, nogama i zubima.

Moj stav prema kupnji otetih nekretnina je isti i ostat će takav. No, moram reći da, kao i uvijek, moj osobni stav je upravo to - moj osobni stav. Ako je itko od mojih kolega u stanju izdati našu borbu, opravdavati ovakve postupke ma čiji oni bili, ili ih relativizirati, ja se i od toga osobno ograđujem i na to također gledam s gađenjem i gnušanjem.

Kako god bilo, ja svoja načela mijenjati neću. Mogu mi nuditi tisuće, milijune, sva blaga ovog svijeta, mene ništa od toga ne zanima, i uvijek ću biti na strani slabijih, obespravljenih i potlačenih, radnika, seljaka, mladih koji odlaze trbuhom za kruhom. Moja uvjerenja nisu na prodaju, i ona su samo moja.
Postanem li saborski zastupnik ili ne, meni je svejedno - ja pri svojim uvjerenjima ostajem i branit ću ih dok sam živ. Odustajanje od tih uvjerenja za mene bi značilo odustajanje od vlastitog života.
Ako je itko u mome okruženju, a pritom posebice mislim na kolege iz stranke, odustao od tih uvjerenja, smatram ga izdajnikom i odbacit ću ga javno.

Za Hrvatsku bez dužničkog ropstva!", napisao je Runtić.

Mihaela Varga, članica Glavnog odbora Živog Zida, također se ogradila od Martinovića te Sinčićeve obrane njegovih postupaka.

Varga: Uvijek ću biti na strani obespravljenih

"Imam potrebu i odgovornost prema mojim glasačima napisati sljedeće:

Zgrožena sam i ograđujem se od koalicijskog partnera koji je, kako saznajem, prošle godine kupio nečiji dom koji je zbog duga u švicarcima završio na bubnju! Zgrožena sam što je netko tko je pod krovom Živog zida kupio tuđu muku i jad na licitaciji!

Moj osobni stav je i dalje isti onakav kakav je bio godinama i stav naše stranke - ne kupujte tuđu muku i jad, ne kupujte otete domove!

Također se ograđujem, sa mučnim osjećajem, od svih mojih kolega, koji su eventualno odjednom promijenili stav i smjer kojim naša dugogodišnja borba ide. Uvijek ću biti na strani obespravljenih i "običnih" ljudi, koje kapital gazi kao da i ne postoje!", napisala je Varga.

Osim javnih istupa čelnika Živog zida, Sinčićevo branjenje Martinovića izazvalo je i niz negativnih reakcija simpatizera stranke na društvenim mrežama.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: