Dr. Petrov i Mr. Hyde


Što je to asociralo Petrova da sačekušu ispred vukovarske bolnice kojom su ugrožena prava jedne pacijentice usporedi s gay paradom, ostalo je nejasno

Je li meni smeta kad se prave javne gay parade?, htio je, kako reče, biti »malo grub i provokativan« Božo Petrov odgovarajući na pitanje novinarke televizije N1 Nataše Božić koja ga je upitala kako gleda na akciju molitvene skupine pred vukovarskom bolnicom koja je čekala ženu koja je trebala doći na pobačaj.

Što je to asociralo Petrova da sačekušu ispred vukovarske bolnice kojom su ugrožena prava jedne pacijentice usporedi s gay paradom, ostalo je nejasno. Pogotovo što je, pokušavši se izvući iz gabule, izjednačio molitvene skupine s povorkama ponosa ustvrdivši kako se radi o »slobodi svakog pojedinca, slobodi svakoga da izrazi svoje mišljenje«.

Božo Petrov po profesiji je liječnik, specijalist psihijatrije, te dobro zna da se bilo kakvo razotkrivanje bilo čije dijagnoze ne može opravdati »javnim djelovanjem« i »slobodom svakog pojedinca«. Dr. Petrov ničim ne bi mogao pravdati molitveni skup za nekog svog pacijenta koji bi se održao pred njegovom klinikom i bio javno najavljen na društvenim mrežama s podrobnim detaljima povijesti bolesti. Tako nešto s gay paradom može izjednačiti samo Mr. Hyde tvrdeći kako »moramo biti pošteni prema svakoj skupini ljudi« jer smo »srećom došli u 21. stoljeće gdje poštujemo demokratske slobode«!

Božo Petrov slovio je među političarima, vjerojatno i zbog svoje struke, kao majstor samokontrole koji se zna izvući i iz najtežih situacija te su ga rijetko novinari uspijevali navući na tanak led. Ovoga puta sam se odsklizao i kroz njega propao, postavljajući samom sebi retoričko pitanje smetaju li mu javne gay parade.

To što mu očigledno smetaju bio bi sasvim legitiman i nimalo usamljen stav u Hrvatskoj, ali Božo Petrov nije samo običan građanin ove zemlje već će u petak postati predsjednik Hrvatskog Sabora, tog najvišeg predstavničkog tijela građana i zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj. A onaj tko obnaša tu visoku državnu funkciju, ne smije biti nimalo grub i ni najmanje provokativan kada je homofobija po srijedi, jer, u najmanju ruku, krši Rezoluciju Europskog parlamenta o borbi protiv homofobije u Europi iz 2012. godine.

Kada postane predsjednikom Sabora, Božo Petrov morat će, ako smo uistinu došli u 21. stoljeće po demokratskim standardima a ne samo kalendarski, štititi prava i interese i onih građana koji organiziraju i sudjeluju u takozvanim povorkama ponosa. Štoviše, ugleda li se na svoje kolege iz civiliziranog svijeta, morat će stupati na čelu gay parada zajedno s onima prema kojima je jučer bio grub i provokativan, jer se na taj način mjeri stupanj sloboda u nekom društvu.

Neće to biti lako Boži Petrovu. Usudi li se izaći na ulice pokazujući kako bi svi građani trebali biti ravnopravni, neće ga blagonaklono gledati oni koji su ga i lansirali u političku orbitu, oni koji bi LGBT osobe izopćili iz društva, smjestivši ih, u najboljem slučaju, u klinike pod nadzorom Petrovljevih kolega. Zato Božo Petrov zaslužuje podršku. Da budemo malo grubi i provokativni, možda u petak ne bi loše došla jedna gay parada na Markovom trgu povodom njegovog ustoličenja.

Pomolimo se!Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: