Državnici i državljani

Elem, u svetu neđelju se završiše redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori - na sreću bez žrtava u ljudstvu i materijalu, iako je, kako ćemo docnije videti, moglo biti i drugačije...

... - na kojima su ponovo (mada relativno) pobedili Milo Đukanović i DPS - tim redosledom - kažem "relativno" zato što DPS nije uspela da na podobije SNS-a osvoji "više nego ubedljivu većinu" poslaničkih mesta. 

Sada sledi postizborna kombinatorika, a o tome ko će u Crnoj Gori sedeti "na vladi", odluku će doneti manjinske stranke, tradicionalni Milovi saveznici.

Al to nije neka vest, jer se isto to - sa varijacijama - u Crnoj Gori ponavlja već dvadeset i sedam godina, a do ka' će se ponavljati, nije poznato, ama vest - koja je mnogo glasnije odjeknula u regionu i svetu, nego u bratskoj Srbiji - jeste da je u noći uoči izbora crnogorska policija safatala i istražnom sudiji privela grupu od "dvadeset državljana Srbije", predvođenih kontroverznim žandarmerijskim generalom u penziji, Batom Dikićem, pod optužbom da su u Crnu Goru došli sa namerom da u noći proglašenja rezultata izbora počne da pucaju po Podgorici (nadajmo se u vazduh), da izazovu rasulo, da uhapse Mila Đukanovića, posle čega bi, je li, neko drugi - ko li, Bože - proglasio pobedu i vratio Crnu Goru na put srpstva i panslovenstva.

Pretpostavljam da je scenario bio takav, a pretpostavka - koju će ovdašnja patriotska piskarala bezbeli lansirati koliko juče - da je apšenje državljana Srbije "nameštaljka" i "marketinški trik na sam dan izbora", teško da pije vodu jer bi arestacija tolikih ljudi pod tako teškom optužbom, a bez ikakvih dokaza - pa ih posle izbora puštati - bila preveliki blam čak i za državu mnogo neozbiljniju od Crne Gore.

No, dobro. Pustimo crnogorske istražne organe da rade svoj posao, a mi hajde da se pozabavimo načinom na koji je ovdašnja javnost propratila "nemili događaj".

Kao što i sami znate znate, ovako to ide - kada se neki naš svat uspentra na Mont Everest, eto ti u novinčinama drečavih naslova - "Srbin pokorio Vrh sveta" - ali ako naš svat, daleko bilo, u inostranstvu napravi neki pičvajz, momentalno gubi nacionalnost - mada ne državljanstvo - i postaje "državljanin Srbije".

Čuvši vest o apšenju "naših državljana", Oco Vučić - koga je novinarska ekipa safatala na nekoj deonici koridora 10 - izgledao je kao poliven hladnom vodom - što u izvesnom smislu i jeste bio, jer je po običaju ceo dan kisnuo - blagoizjavio je da mu je "sumnjiv dan" u koji je hapšenje izvršeno, ali da će se - da, počem, ne bi uticao na rezultate crnogorskih izbora - uzdržati od komentara "dok se stvar ne razjasni". Što će se, po mojoj proceni, dogoditi o kukovom letu.

A sada - Breaking News. Oco je danas (ponedeljak) izjavio da "sumnja u osnovanost optužbi protiv Bratislava Dikića".Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: