Jesmo li svi Mutavi

Vučić kaže da nikada ne bi obukao majice sa likom Tadića ili Radulovića. Hm, biće da su oni veća opasnost po društvo nego pravosnažno osuđeni kriminalci poput Saleta Mutavog

U Srbiji se svi nadležni prave - mutavi! Uključujući i premijera Aleksandra Vučića, koga i „ne zanima“ da li je i koji idiot naterao nesrećne fudbalere i košarkaše Partizana da za vikend pred navijače izađu u majicama sa likom pravosnažno osuđenog kriminalca Aleksandra Stankovića, Salete Mutavog. I verovatno ga neće ni zanimati sve dok ga neko iz Brisela ne upita kako se u poglavlja 23 i 24 uklapa javna promocija kriminalaca i zašto policija nije sprečila napad huligana na prave navijače, koji su došli da gledaju utakmicu, a ne majice sa likom dilera droge. Ili će i zvaničnike EU pokušati da ubedi da nigde nema demokratije kao u Srbiji, jer, eto, ovde „svako ima izbor - ako hoćete, možete da nosite majicu sa nečijim likom, a ako nećete, nemojte da nosite“?

Neverovatno je i sa kojom je lakoćom lider SNS-a uporedio nekoga ko je ubijen u mafijaškom obračunu sa političkim protivnicima. Polazeći od pretpostavke da su igrači Partizana mogli da biraju, Vučić je rekao da on nikada ne bi obukao majice sa likom Borisa Tadića ili Saše Radulovića. Šta je time hteo da kaže? Da bi za njega to bilo gore nego da obuče majicu sa likom imenjaka Stankovića? I je li to svojevrsna poruka da Tadića i Radulovića smatra za veću opasnost po društvo od dilera droge? Osim ako se ne radi o onome čije ime niko osim Vučića ne sme da pomene, a sada ga ganjaju zbog utaje poreza?

Mutavi se prave i čelnici JSD i fudbalskog kluba Partizan, iako su se od „vođe navijača“ oprostili brojnim čituljama. I to bi mogla biti njihova ključna greška. Ako ne zna odakle da krene, ministar policije Nebojša Stefanović mogao bi kao doktor ekonomskih nauka lako, prateći tokove novca, da utvrdi ko je potpisao nalog za plaćanje čitulja. Taj bi, doktore Stefanoviću, morao da zna i ko mu je naredio da skine novac sa klupskog računa! A nekako mi se čini da bi taj ko je naredio da se plati morao da zna i kako su majice dospele u svlačionicu. Ako to ministra policije uopšte interesuje nakon što je njegov šef jasno rekao da ga to ne zanima. 

Sumnje da će novi „modni kreator“ Partizana ikada biti otkriven podgreva i srednji prst Saleta Mutavog, uperen prema kameri, koja je snimila nokaut pripadnika obezbeđenja Miloša Vazure, direktora Partizana. Za razliku od onih koji su rušili u Hercegovačkoj, Sale Mutavi i njegovi kompanjoni nisu imali fantomke, iako je još pre tri i po godine zbog trgovine drogom i posedovanja oružja osuđen na pet godina i 10 meseci zatvora, ali nije odležao ni dan. Njemu, dakle, fantomka nije bila potrebna. Moguće i zato što je bio uveren da mu niko ništa ne može. Ili neće. Sve do kobne noći, kada je ubijen. 

Mutave majice ne zanimaju ni sportske saveze, ni sponzore, brojna državna preduzeća, koja milione evra javnog novca daju klubovima u kojima glavnu reč, osim političara, često vode kriminalci. U ovoj koaliciji u upravama sportskih klubova političari se menjaju na izborima – na važna mesta dolaze oni koji osvoje vlast, a odlaze oni koji su pre toga otišli u opoziciju. Kod kriminalaca je nešto drugačije. Oni se ne menjaju na izborima, već češće rafalnom paljbom, iz zasede. Znaju to i fudbaleri i košarkaši Partizana, zbog čega su pristali da urade nešto sramno, svesni da tu mrlju na karijeri ni „veniš“ ne može da skine. Kao što su pre njih na javnu sramotu pristali i fudbaleri Crvene zvezde, koji su „prošetali“ majice sa likovima Velibora Dunjića i Uroša Mišića.

Nisu igrači mutavi da ne znaju kakvu poruku time šalju pravim navijačima. Samo strahuju da ih država ne bi zaštitila da su se sami suprotstavili onima koji su im te majice turili pod nos. Pa, samo dan nakon što je Stefanović objavio „rat mafiji“ i najavio hapšenje „još osoba povezanih s ubistvom“, iz pritvora je, zbog nedostatka dokaza, pušten jedini osumnjičeni za ubistvo Saleta Mutavog. I ko onda da se oseća sigurnim? Možda samo oni lakomisleni koji su poverovali u idiotsko objašnjenje da je sporne majice N.N. lice ostavilo u svlačionicama. Pa šta to znači? Da će sledeći put, ako u svlačionici nađu „kašikare“, igrači u susret navijačima krenuti sa bombama u rukama? 

I ko u ovakvim okolnostima uopšte da se seti da pita - a šta će biti sa Trepčom? Kojom, bre, Trepčom? Pa zar ne vidite da je u toku odsudna bitka države sa mafijom! I dobro zapamtite sve. Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: