Odbrana visokog brata

Koliko juče izašlo je Famozno na temu nastupanju doba postfaktičnosti, a odštampotina Informer se istog dana potrudila da izvede pokaznu vežbu iz brutalnog neobaziranja na činjeničnost. V čjom bilo djelo?

Eh, v čjom? U Danasu od četvrta publikovan je tekst "Funkcija - brat Aleksandra Vučića" i to je bilo dovoljno da se u glavi Cinkaroševog glodura - koja funkcioniše kao oni CIA-ini programirani prisluškivači koji reaguju na reči poput "bomba", "predsednik", "ekspoziv" - upali crvena lampica, sledstveno čemu je seo i napisao - ili je verovatnije nekom naredio da napiše - optužnicu protiv Danasa i glodura mu, Draže Petrovića, koji je u poslednje vreme postao neka vrsta dežurnog krivca.

Optužnicu citiram u originalu, bez lektorskih i korektorskih intervencija; "Soroševa devojčica" - glagolji Informer - "Dragoljub Draža Petrović", je na naslovnoj strani izdanja od 17. novembra objavila tekst sa skandaloznim naslovom "Funkcija - brat premijera", nastavljajući da napada Andreja Vučića i ne skrivajući da to rade samo zato što je brat predsednika vlade. Petroviću i njegovim saradnicima zasmetalo je što se Andrej Vučić 'drznuo' da pomogne stranci na čijem je čelu njegov brat!"

U optužnici se sa svetom činjenica poklapa samo naslov Danasovog teksta, sve ostalo je nepatvorena histerija. Pre svega, Andrej Vučić nigde u članku nije "napadnut" - osim ako se pod napadom ne smatra puko pominjanje imena, a izgleda da se smatra - niti je napadnut zato što je "premijerov brat", nego su se Danasovi novinari pozabavili bratovljevim političkim angažmanom iz senke i učestalim obilascima lokalnih odbora SNS-a, što je - koliko do juče - čak i u Srbi bilo legitimno.

Čisto, nadalje, sumnjam da je Danasovom glouduru, redakciji, kao uostalom i čitavoj srpskoj populaciji "bez SNS-a" ič zasmetalo što se Andrej Vučić 'drznuo' - tako piše Informer - da pomogne stranci na čijem je čelu njegov brat, ali znate šta, politika je, bar na papiru, najjavnija od svih delatnosti, pa ako se neko - sa stranačkom članskom kartom ili bez nje, bio nečiji brat ili ne bio - - umeša u politiku ne vidim zašto bi se on ili bilo ko drugi ibretio ako dođe pod lupu i sud javnosti.

Vaktile smo imali "vanstranačke intelektualce", ta divna stvorenja koja su bajagi lebdela visoko iznad situacije, a u stvari su čekala, a sada izgleda dobijamo i vanstranačkog brata - ili bar brata bez funkcije - što i nije neka novost ako se opsetimo da je politika u Srbiji - sa izuzetkom upokojenog Građanskog saveza - tradicionalno burazersko-pajtaški, pa i porodični posao, setimo se samo kako je Mira Marković kadrovala vedrila i oblačila po muževljevom SPS-u. Sa cinkarošima treba postupati kao sa cinkarošima, cinkaroški dakle, pa ću i ja razotkriti jednu zaveru i dostaviti je tamo gde treba; Oco Vučiću, čuvaj leđa, ne brani DJV tvog brata, nego vodi svoju kampanju za predsedničke izbore. Osokolio ga Tramp.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: