Ubiti il' ne ubiti

Juče je naša tema bila početak bune protiv usvajanja antisrpskih zakona na koje nas je nahuškala EU. A biće slično i danas, samo što je glavni junak umesto dr Miše Đurkovića jedan drugi dr prof, Branislav Ristivojević, koji se ovih dana proslavio pokušajem da basnoslovnu brljotinu poništavanja doktorata advokata Beljanskog zabašuri nekim administrativnim začkoljicama.

Nije to bilo prvi put da se dr prof. Ristivojević proslavio. Zakoračio je on u srpski Hall of Fame još davnih dana, kada je na čelu kilavih DSS-ovskih desperadosa odjahao na granicu lažne države Kosovo da bi u serđoleoneovskom maniru otimao vozove koji vode u Srce Srbije.

Posle toga dr prof. se povukao u mir akademskog života odakle se povremeno oglasi tekstuljcima na goruće patriotske teme. Bilo je razumljivo da sada - u trenutku kada je zapretila realna opasnost da zakon sankcioniše ne samo kućni teror, nego i sveto pravo na poricanje genocida - Ristivojević nije mogao ostati po strani, pa je na sajtu NSPM-a srpskom narodu i senatu podastro pompezno naslovljen uradak - viđi sad vraga - "Rečnik 'politički korektnog' genocida ili verbalni delikt ponovo među Srbljima".

Ristivojević se u smušenom tekstu koji slučajne čitaoce - ili je možda bolje reći žrtve - ostavlja u nedoumici kako je autor uopšte uspeo da završi Pravni fakultet, kamo li da postane dr prof - poziva na nekakve inverzije Mišela Fukoa, što je najobičnija dimna zavesa, jer je očigledno da mu je prava inspiracija bio brat po DSS-u, Bora Čorba, koji je svoj i DSS-ov animozitet prema EU svojevremeno obrazložio svirepošću evropskih zakona koji "nam zabranjuju da koljemo svinje i pečemo rakiju".

Kaže, nadalje, doktor prava da će zakon o zabrani poricanja genocida - ukoliko se usvoji - u Srbiju ponovo uvesti verbalni delikt. Baš gadna stvar. Em više ne smeš da umlaćuješ žene, em ne smeš više da kolješ svinje i pečeš rakiju, uskoro se sa stadionskih tribina neće smeti arlaukati "nož, žica, Srebrenica", kuda to vodi i šta će ostati od našeg identiteta.

Nisam upućen šta piše u predlogu zakona - niti me to interesuje, zakoni su tu da se poštuju, a ne da se čitaju - ali držim da će zakon sankcionisati isključivo javna i ratnohuškačka poricanja genocida i da neće zadirati u pravo - kako to dr prof. postavlja - "slobodnomislećih ljudi u Srbiji da pojam genocida koriste kako hoće, da o njemu raspravljaju, pričaju, debatuju, argumentuju ili razmatraju, da u njega sumnjaju ili veruju i da ga u skladu sa sopstvenim stavovima preispituju ili ne preispituju". Koga interesuje ceo tekst - i ko ima dobar stomak - neka ga pronađe i pročita, meni preostaje da napravim fukoovsku inverziju i da ustvrdim da Srbija nije pravna država - između ostalih razloga, naravno - i zato što su doktori i profesori prava - čast izuzecima - ovakvi kakav je Ristivojević.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: