NAMIG29IVANJE

Ma šta mislili (i govorili) ostareli hipici, ozbiljna država mora da ima ozbiljnu vojsku, moglo bi se, štaviše, reći da se jedna država uzima za ozbiljno onoliko koliko se ozbiljno uzima njena vojska, tako to ide na ovom guravom svetu, setite se samo da je Josif Visarionović, kad je Papa vaktile počeo nešto da mu zakera, upitao Molotova koliko Vatikan ima tenkovskih divizija, pa je - nakon što mu je rečeno da nema ni jednu - Svetog Oca turio ad acta.

Pretpostavljam da ste već iz naslova dokonali da je naša današnja kolumna posvećena stvarima militarnim - tačnije vojnovazduhoplovnim - ali i neizbežnim srpskim podelama nastalim posle blage vesti da je Matuška Rosija Ocu Vučiću poklonila šest MIG-ova 29, kojih se pak Oco Vučić - nakon što se slikao u kokpitu jedne od letelica - velikodušno odrekao u korist vojenog vazduhoplovstva Vojske Srbije. Kome su ti avioni, fakat, bili potrebni jer mu je flota odavno spala na dva lista.

Beogradski Kitaj-Gorod je, predvidivo, sa velikim oduševljenjem pozdravio (još neuručeni) poklon, dočim je beogradska Jevropska Mahala poklonu momentalno počela da gleda u zube. Te to su beznadežno zastarele “kante”, te MIG-ovi će nam pokarabasiti zahuktale evrointegracije, te mogle su se pare za modernizaciju letelica i njihovo naoružavanje društvenokorisnije upotrebiti... I pročaja... Da ne dužim.

Bilo je i pronicljivaca koji su srpskom narodu i senatu otkrili strogo čuvanu civilnu tajnu da je Vučić primopredaju MIG-ova natempirao za mart, dakle za jek predizborne kampanje, što je - ako se opsetimo da se u Srbiji za predizborne svrhe koristi i puštanje semafora u rad - otkriće ravno pronalasku rupe na saksiji.

Ne treba, naravno, sumnjati da će u martu biti upriličen veličanstveni predizborni aero-mting, sa sve akrobacijama i probijanjima zvučnog - umal ne rekoh Berlinskog - zida, ali ne treba ni preterivati, jer srpsku sirotinju raju na birališta neće saterati MIG-ovi nego totalna dezorijentisanost i lenjost opozicije. Takođe ne mislim da će šest MIG-ova 29 pogoršati odnose sa EU jer u očima EU šest MIG-ova nisu ono što su u očima beogradskog Kitaj-Goroda - neka, dakle, strašna sila i pretnja za mir u regionu, čiji je, po meni, najbolji garant - hronična besparica i posledični nedostatak rane i džebane. Kad smo već kod besparice, nepravedno bi bilo ne spomenuti podatak na koji nedavno nabasah da je negde krajem pretprošlog i početkom prošlog veka, iz godišnjeg budžeta od, ako sam dobro zapamtio, 120 miliona ondašnjih dinara, za vojsku potrošeno ravno 100 (i slovima-sto) miliona. Danas veći deo budžeta ide u civilne svrhe, što je ipak neki napredak.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: