Teofil Pančić u beogradskom Čitalištu


Teofil Pančić u beogradskom Čitalištu

Teofil Pančić rođen je u Skoplju. Kolumnista je i kritičar nedeljnika "Vreme", a od 1999. politički komentator Radija Slobodna Evropa.

Kritičke i analitičke tekstove objavljivao je u nizu listova i časopisa iz Srbije i sa ex-YU prostora (među kojima su "Naša Borba", "Republika", "Feral Tribune", "Globus", "Dani", "Sarajevske sveske", "Dnevnik", "Nezavisni", "Vojvodina", "Pobjeda", "Monitor" itd.), kao i u publikacijama iz SAD, Rusije i više evropskih zemalja.

Objavio knjige: "Urbani Bušmani", "Čuvari bengalske vatre", "Na hartijskom zadatku", "Osobeni znaci", "Famoznih 400 kilometara" i "Karma koma", "Kamen traži prozor", "39 dana juna", "Peščani sprud", "Blesava pevačica", "Privođenje Bube Erdeljan", "Kritika vatrene moći", "Nosorozi sa šeširima", "Aleja Viktora Bubnja", "Pilule protiv zaborava".

Živi u Zemunu i Novom Sadu.

Pored niza drugih priznanja, Pančić je u 2010. godini dobio nagradu "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost. U obrazloženju nagrade Nezavisno udruženje novinara Srbije ističe Pančićevo dosledno zastupanje progresivnih, demokratskih i anifašističkih stavova.

Razgovor sa Teofilom o njegovoj novoj knjizi, životu u Srbiji i regionu, pisanju, životnim preokupacija i mnogo čemu drugom vodili su Marija Čalić i Aljoša Numić.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: