Violeta Petrović: U Juri sam radila kao rob

Kompanija Jura će ponuditi novi ugovor o radu na šest meseci Violeti Petrović (41), samohranoj majci koju je predhodno ostavila bez posla uprkos tome što je bila obaveštena da je ona na bolovanju jer se leči od karcinoma i prima hemoterapiju.

To je saopšteno na vanrednoj konferenciji za novinare gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, kojoj je prisustvovala i Petrovićeva.

Gradonačelnık Bulatović je pročitao pismo u kojem kompanija Jura navodi da „nisu bili svesni okolnosti i specifičnosti situacıje“ u kojoj se Petrovićeva nalazi, što bi se moglo smatrati čudnim jer je ona obavestila menadžment o teškoj bolesti i uredno dostavila doznake. Bulatović je kazao da Jura u ovom slučaju nije prekršila Zakon o radu, naglasivši da je ona i „veliki donator“ Kliničkog centra, Zavoda za zaštitu radnika i drugih institucija. On je, inače, prethodno razgovarao sa predstavnicima Jure, kao i sa teško obolelom radnicom.

Zbog Petrovićkinog slučaja, inače, intervenisao je i ministar rada Aleksandar Vulin, koji je, prema nezvaničnim informacijama, takođe kontaktirao Juru. Petrovićeva se, pak, u susretu sa novinarima zahvalila Vulinu i Bulatoviću, kao i svima koji su se založili da se njen slučaj pozitivno reši, među kojima su mediji, Savez samostalnih sindikata - koji joj je ponudio besplatnu pravnu pomoć, sindikat Sloga i pojedini advokati. Ona se založila za izmenu Zakona o radu, koji sada dozvoljava da otkaz dobiju i teško oboleli radnici koji se nalaze na bolovanju, dodajući da „radnici širom Srbije ostaju bez posla kada se razbole“.

- Veoma sam srećna zbog ovakvog ishoda jer taj posao znači život za dete i mene. Sada očekujem da mi od države stigne naknada za bolovanje. Već sam skoro potrošila 20.000 dinara koje sam dobila iz Jurinog Fonda solidarnosti, i to dan pre nego što su mi dali otkaz. Morala sam da kupim ampule i još nešto za terapiju, a valjalo je kupiti i hranu. U Juri je, inače, zabranjen sindikat, ali postoji taj fond, u koji svi radnici mesečno uplaćuju po 300 ili 400 dinara, pa se pomoć daje kome je potrebna. To je, dakle, pomoć koju nisam dobila od kompanije, već od svojih kolega, i ja sam im zahvalna - kaže Petrovićeva za Danas.

Ona dodaje da njen sin ima 12 godina i ide u šesti razred. Njegov otac već godinama odbija da plaća alimentaciju, zbog čega ga je tužila, a on bio u zatvoru, što ga u tom pogledu nije promenilo.

- Već sam se umorila od preganjanja te vrste, kaže, a potom odmah dodaje da će ga “ako bude morala, zbog svog deteta, opet tužiti”. Sada će morati da obavi neke druge poslove - ode na novu operaciju i primi četvrtu hemoterapiju.

Naša sagovornica je prethodno navela da je u Juri radila „kao rob“ - u tri smene, pa i vikendima, ne bi li zadržala posao i platu od oko 30.000 dinara. Zaposlila se prošlog juna, a bolovanje otvorila 18. septembra ove godine, kada je iznenada otkriveno da ima karcinom dojke, koji je operisala nekoliko dana kasnije, a nakon toga počela da prima hemoterapiju. Na dan kada joj je isticao šestomesečni ugovor o radu, 30. novembra, pozvala ju je žena iz Jure i rekla joj da dođe po radnu knjižicu jer joj ugovor neće biti produžen. Pitala je, u šoku, da li znaju da je obolela o karcinoma i operisana, ali je dobila hladan odgovor: „Žao nam je što ste bolesni“ i - spuštanje slušalice.

Ona je dodala da je „istina sve što se piše o situaciji u Juri“. Zbog bolovanja se dobija otkaz, a sindikalno organizovanje nije dozvoljeno. Radnici su izloženi različitim poniženjima, ali od menadžera i lidera koji su naši državljani. Vlasnici kompanije, Korejci, uglavnom nisu tu, ili radnike vide samo „u prolazu“, kada ih „pozdrave uz osmeh“. Doduše, nema pampersa i pelena, kazala je, ali radnici od jurenja za normom bezmalo ne mogu da odu u toalet. Ugovori se zaključuju na šest meseci, a u stalni radni odnos se prima nakon dve godine.

Premijer Aleksandar Vučić je sredinom prošlog meseca, kada je obišao Juru, ocenio da je to „najbolja fabrika“ u kojoj su „vlasnici najzadovoljniji radnicima“. On je kazao da je "ponosan kako ta fabrika izgleda", dodajući da „nigde ne vidi te pelene o kojima se piše". Njegova poseta Juri usledila je pet meseci nakon što su Danas, a potom i ostali mediji, objavili niz tekstova o lošem odnosu poslodavca fabrike prema radnicima, kojima se, prema nekim navodima, onemogućava i redovan odlazak u toalet, već im se preporučuju i pampers pelene kao “zamena”.

Kompanija Jura je, takođe, poznata široj javnosti i po doniranju dva automobila, u vrednosti od skoro 30.000 evra, Ministarstvu rada, a za potrebe inspekcije koja je nadležna za nadzor nad ostvarivanjem prava radnika. Nakon izbijanja afere kompanija je saopštila da je donaciju dala na zahtev Ministarstva. Zakon o donacijama i humanitarnoj pomoći, inače, zabranjuje da pojedinci i kompanije doniraju državnim organima duvan, alkohol i putničke automobile.

„Puna sam života zbog svog sina i sebe. Verujem da će sve proći i da ću doživeti da ga još dugo gledam kako raste i postaje čovek. Za to živim i to mi ne može uskratiti ni Jura ni neki glupi kancer - rekla je Violeta Petrović novinarima. Ona je, inače, među kolegama u Juri važila za „jednog od najboljih radnika“. Zbog bezmalo danonoćnog rada u fabrici zapostavila je, kaže, i svoj hobi i strast - alpinizam.”
Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: