Vučićev ponos – JURA: Otkaz radnici koja se leči od karcinoma!

Pre mesec dana premijer Aleksandar Vučić ponosito je tvrdio da je fabrika „Jura“ u Leskovcu „najbolja fabrika i da su upravo tu vlasnici najzadovoljniji radnicima“. Danas je radnica u toj istoj fabrici, Violeta Petrović, dobila otkaz – usred bolovanja koji je otvorila nakon operacije karcinoma dojke 22. septembra. „Poslodavac kakav se samo poželeti može“ (parafraziramo premijera), Violeti je otkaz uručio telefonskim putem, uz šturo objašnjenje da joj ugovor neće biti produžen.

Violeta Petrović trenutno prima treći ciklus hemoterapije, samohrana je majka, a u „Juri“ je zaposlena od juna 2015. godine. Kako navodi, do sada ih je poslodavac obavezivao ugovorima na po šest meseci. Da joj ugovor neće biti produžen, saopšteno joj je danas uz kratku poruku da dođe po svoju radnu knjižicu.

Violetin slučaj nije usamljen. „Jura“ na koju je premijer ponosan, već je bila u žiži javnosti zbog nečovečnih uslova rada, gde se radnici, pod stalnom pretnjom otkazom, ponižavaju i izrabljuju do iznemoglosti. Nedopustiv je izostanak reakcije nadležnih organa, Ministarstva za rad i inspekcijskih službi, posebno kada se ima u vidu činjenica da je država svako radno mesto u „Juri“ subvencionisala sa po 7.000 evra. To potvrđuje pravu pozadinu Vučićevih opsenarskih priča o velikim kompanijama, velikim prijateljima i spasiocima i velikom privrednom procvatu: od građana se otima da bi se subvencionisalo najgrublje kršenje prava radnika i jeftina, ponižena, obespravljena radna snaga. Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: