Advokatske (mračne) komore

Privuče mi pre neki dan pažnju novinska vest da je takozvana Advokatska komora Beograda većinom glasova (11:1) blagoizvolela ne upisati u svoj imenik bivšeg tužioca za ratne zločine, Vladimira Vukčevića jer je - citiram komoru - "Vukčević nedostojan bavljenja advokaturom", a nedostojan je - ustanovila je komora - "zato što nije profesionalno obavljao tužilačku dužnost".

Budući da mi poznanije prava nije jača strana, neću se upuštati u procenu profesionalnosti Vukčevićevog "obavljanja tužilačke dužnosti" - neka mu sudi istorija - ali ne mogu, a da ne primetim izvesnu tendencioznost u komorinoj oceni da je Vukčević dopustio da mu "Nataša Kandić komanduje tužilaštvom", što je - ako se opsetimo da je AKB esnafska, a ne politička organizacija - pomalo začudno, iako samo na prvi pogled.

Jer je već na drugi pogled i laicima jasno da Komora Vukčeviću zamera što se uopšte drznuo da bude tužilac za ratne zločine i što je "uglavnom podizao optužnice protiv Srba". E sad, neki naivčina bi mogao pomisliti da u UO AKB sede pravne neznalice koje ne znaju da se optužnice (svih vrsta) ne podižu zbog nacionalnosti optuženog nego zbog dela koje je počinio, ali naivčine po običaju ne bi bile u pravu - dobro to znaju većinski članovi UO AKB, ali se - iz nepoznatih razloga, vešto umotanih u ukrasni papir patriotizma - narodski rečeno prave ludi.

Nije to sve što se događa u prestoničkim mračnim komorama. Prekjuče je, recimo, kao grom iz vedra neba odjeknula vest da je peronski otpravnik ilustrovanog voza, osebujni Đurić, uručio otkaz bivšem ekstremisti Miši Vaciću, koji - ako je verovati Đurićevim rečima - nikada nije ni radio u Kancelariji za KIM.

Otkazu (ili raskidu ugovora o delu) bilo to koincidentno ili ne, prethodilo je smehotresno Vacićevo gostovanje na TV N1 - koje je postalo pravi hit na društvenim mrežama - a u kome je vožd Pokreta 1389, nakon što je voditeljku optužio da ga u totalitarnom maniru mori žeđu, srpskom narodu i senatu obznanio da je revidirao stavove i da se - i to po svim pitanjima - upodobio zvaničnoj državnoj politici. Očigledno je, međutim, da se nije dovoljno upodobio i da je Glavni Otpravnik procenio da su koristi od Vacićevog državotvornog angažmana na "humanitarnim poslovima" manje od štete koju nanosi svojim javnim nastupima i masovnim deljenjem vizitkarata.

Sledi pitanje od milion dolara. Da li bi, recimo, čak i u Trampovoj Americi direktor kancelarije za bilo šta - ukoliko bi izjavio da u njegovoj kancelariji osoba A ne radi i da je to kleveta - ostao na dužnosti nakon što bi nezaposlenoj osobi A uručio otkaz. Odgovore (da ili ne) možete objaviti u zabranu za komentatore, mada držim da ćete bolje učiniti ako ih pošaljete Upravi beogradskog Vodovoda.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: