Gorki hleb Federike Mogerini

Mora biti da se Oco Vučić prekjuče žestoko strunio na crnu vest da je u službenom automobilu njegovog pulena, pravoslavne komunjare Vulina, safatan - cinik bi rekao: najverovatnije greškom - diler droge, izvesni Jablanović. Koji je pride i rođeni brat državnog sekretara u Vulinovom popečiteljstvu, koga, opet, da sve bude crnje i gore, vlasti lažne države Kosovo - lažno, a da kako drugačije - terete za neke muljavine sa stvarnom belom tehnikom i karticama mobilne telefonije.

Sad bi onaj cinik iz prethodnog pasusa mogao reći da se ne treba mnogo ibretiti ukoliko istraga - koja je, naravno, u toku - pokaže da je droga u Vulinovom autu lažna, pa čak i da je auto - koji se igrom slučaja obreo vrlo daleko od matičnog popečiteljstva, čak u Bogutovcu - takođe lažan i da je sve to skupa nameštaljka Velje Ilića (Bogutovac je blizu Atenice), koji u poslednje vreme udarnički podmeće klipove u točkove esenesovske revolucije.

Podseti me ovo na aferu od pre dve-tri godine, kada je nekog državnog šofera đavo navratio da u povratku sa službenog puta svrati na pijac i kupi džak kupusa u nameri da ga protivzakonito odveze kući na kiseljenje, u čemu je sprečen energičnom akcijom organa gonjenja. I ne samo da je osujećen u zločinačkoj nameri, nego je rečeni šofer, ako dobro pamtim, dobio i otkaz.

Sad će naivčine zagrajati da je šverc kupusa u državnom autu prekršaj neuporedivo manji od šverca droge i da bi posledično otkazi (i ostavke) trebalo da pljušte, ali tvrd vam stojim da od tog posla neće biti ništa i da će na kraju onaj moj alavi vuk po ko zna koji put omastiti brk.

No dobro, "ispoštujmo" prezumpciju nevinosti i prepustimo istražnim organima da rade svoj posao, a mi hajde da vidimo šta su Vučić i Nikolić uradili u Briselu, na primiritelnom sastanku sa svojim lažnim kosovskim kaunterpartima. Vučić se, predvidivo, kretao (u sve rastegljivijim) granicama pristojnosti, pa je pri sretenju sinjoru Mogerini poljubio dva puta u obraz, za razliku od Tome koji je u rešenosti da pošto-poto nametne srpsko stanovište, gospu Federiku poljubio - rekao bi čovek pomalo i na silu - onako, po srpski, tri puta, a šta bi bilo da kamere nisu bile uključene, o tome je nepristojno i misliti.

Nije to, naravno, bilo sve što je Tomčilo rekao i uradio. Osim uobičajenih mirotvornih poruka tipa "mi smo za civilizovan dijalog i mir, ali ćemo vam kad tad jebati majku", džumhurbaškan je uvalio žestoku dubaru Hašimu Tačiju, koja je svetu - samo kada bi svet mogao razumeti balkanske ludosti - pokazala ko su na Balkanu Evropljani, a ko orijentalci i džihadisti. Hašim, naime, Tači nameračio da sruši neki mitrovički zid visine 80 cm, a Tomo ga je, neprejebiv kakav je, upitao a da koliko je visok zid oko njegove (Tačijeve, ne Tomine) kuće i zašto mu taj zid - čiju je visinu Tomo procenio na tri metra - ne smeta. Gorak je, braćo, hleb Federike Mogerini.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: