Voštani Serbije

Kao i u seriji prethodnih srpskih međunarodnih ljubavi, izgleda da se i srpskoj ljubavi (na prvi pogled) prema Donaldu Trampu približio kraj, tako da je sada veliko pitanje da li će četrdeset peti američki predsednik dobiti figuru u Palminom voštanom muzeju. Palma je - podsetimo se - još onomad zapretio da Tramp, ako želi voštanu figuru u Jagodini, mora najpre da se dokaže, "da poštuje ustavno uređenje Srbije i da tamo gde se odlučuje ne budu privilegovani oni koji su protiv nas".

Kad ne lezi vraže, nije se Tramp, da kažemo, u Beloj kući ni razgaćio a njegovi su saradnici počeli da emituju poruke da se u američkoj kosovskoj politici neće menjati ništa, bar ne ništa bitno, i ne samo da se neće menjati, nego je popečitelj tamošnje odbrane, đeneral Matis - koga su ovdašnji mediji već prozvali "besni pas" - blagoizjavio da pod hitno treba formirati Vojsku Kosova.

Koliko je ovom izveštaču poznato, a možebiti da mu je nešto promaklo, zvanični Beograd - inače poslovično brz na jeziku - još se nije "izjašnjavao" na tu vruću temu, verovatno uljuljkan geopolitičkim smatranjima Obrada Kesića, "analitičara iz Vašingtona" koji - doduše uz ogradu da je još uvek prerano donositi zaključke - srpskom narodu i senatu obznanio da "ima pozitivnih signala" i da Srbija skorih dana više neće morati da se "brani" zbog bliskih odnosa sa Moskvom i da će, štaviše, ta bliskost biti prednost.

Na novindžikinu primedbu da je US ambasador u Beogradu, Skot, rekao da od nove administracije nije "čuo ništa što bi značilo veliku promenu politike prema Balkanu", Kesić je - "kroz osmeh", izveštava Politikina novindžika - odgovorio da onda "on (Skot) ili nije dobro čuo ili ne želi da čuje". Šta da vam kažem! Što rekla bivša braća Crnogorci - blaguš nama kad u Vašingtonu imamo naše gore lista upućenijeg u Vašingtonovu politiku od Vašingtonovih ambasadora.

Obrad se zdravo obradovao Trampovoj nameri da poboljša odnose sa Rusijom, što vaistinu jeste dobar signal, jer bi nastavak zategnutosti i prepičkavanja između Vašingtona i Moskve pre ili kasnije neminovno završio u teškom pičvajzu, samo mi nije jasno šta Obrada i njemu slične navodi na pomisao da Trampova namera da poboljša odnose sa Rusijom znači da će - valjda u strahu da ne ostane bez voštane figure u Jagodini - automatski popraviti i odnose sa Srbijom. Napred rečeno ne znači da će ih pogoršavati, ali Trampu i njegovoj administraciji Srbija ni izbliza nije onoliko važan međunarodni faktor, koliko sebi laska da jeste, mada bi se možda - a naročito posle nabavke još nekoliko MIG-ova - mogao zamisliti i ovakav dijalog u Beloj kući. Tramp: je li, bogati, Matis, koliko ta Srbija ima eskadrila? Matis: ima dvadeset MIG-ova 29. Tramp: Uh, krv ti jebem, vraćaj im Kosovo.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: