Čabar DC

Možda sam ipak ogrešio dušu, možda ne behu uzalud sve nade naše, možda ipak postoji neka tajna veza između Donalda Trampa i njegove administracije i Srbije i njenih administracija. Na revidiranje stava navela me je vest koju juče pročitah u novinčinama da je Tramp promptno smenio VD državnu tužiteljku - umal ne napisah "tužibabu", al se u poslednji čas opsetih da to ne bi bilo politički korektno - gospu Sali Jejts, koja je odbila da potpiše Trampov ukaz o imigrantima.

Pa šta - zacelo će graknuti ovdašnji trampoljupci - Sali Jejts je Obamin kadar, Amerika je dobila novog predsednika, legitimno je da pozicija državnog tužioca bude "upodobljena" novoj politici, što je stav kome se ne bi imalo bogzna šta prigovoriti, da nije jedne sitnice u kojoj se, po običaju, krije đavo, ali i sličnost sa Srbijom.

Sali Jejts, naime, nije samo otpuštena, nego je pride optužena za izdaju, iako - bar za sada - nije oterana u surgun u Arlington, a ako se pitate zašto baš u Arlington, to je zato što Arlington u prevodu sa engleskog znači - Mladenovac.

Gde je đavo u toj sitnici? Eh, gde! Za razliku od Srbije, u Americi pre Trampa reč "izdajnik" nije se olako potezala u javnoj komunikaciji. Nije da vaktile i tamo nije bilo dirljivih pokušaja, setimo se samo epohe makartizma i lova na (uglavnom fiktivne) komuniste, ama i Makarti je bio u obavezi da optužbe za izdaju dokazuje pred kojekakvim senatskim komisijama, što mu nije uvek polazilo za rukom, a bilo je i vrlo smorno tako da je Makarti na kraju prdnuo u čabar.

Izgleda da je došlo vreme da čabar prdne u nekog novog Makartija, a ko će obnašati tu visoku patriotsku dužnost za sada nije poznato, ko god, međutim, taj svat da bude, držim da će mu - pre nego što krene u akciju - biti vrlo probitačno da na nekoliko meseci dođe u Srbiju. Na "profesionalno usavršavanje", ako razumete šta hoću da kažem.

Kad smo već kod Trampa - nadam se poslednji put ove nedelje - nije mi sasvim jasno globalno ibretenije nad njegovim vrtoglavim usponom. Šta je - sve se nešto pitam - "liberalni svet" očekivao - da će u Belu kuću useliti ličnost formata DŽordža Vašingtona ili Tomasa DŽefersona? Nije to moglo biti. Da bih pojasnio šta je pisac hteo da kaže, citiraću mog dobrog prijatelja (privatno, inače, vrlo liberalnog) - koji neka ostane anoniman jer ne voli da mu se ime povlači po novinčinama - a koji je tokom jedne kafanske rasprave o povampirenju fašizma izrekao rečenicu vrednu zamišljenosti nad njom. Niko i nikada, koliko znam - tako je rekao moj prijatelj - stvar nije postavio ovako: ako je antifašizam reakcija na fašizam, nije li i fašizam bio prirodna reakcija na antifašizam. Umesto "fašizam" stavite "liberalizam", pa porazmislite o tome.


Svetislav Basara: http://www.danas.rs/CabarDC

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: