Seconds from disaster

Revidirao sam, čestnejši čteci, neopozivo odustajem od orkestrirane kampanje protiv Vuka Jeremića, a sad ću vam potanko objasniti i šta me je navelo da se kopernikanski presaldumim.

Pre neko veče Vuko je održao predizbornu tribinu u Smederevu - i to, pazi sad, u tamošnjem Centru za kulturu - što je stvar koja sama po sebi ne bi zasluživala poseban osvrt, da se ispred tribine - ali i na tribini - nije odvijala serija mučnih događaja koji - za razliku od one emisije National Geographica - ne izazivaju, nego do unedogled produžavaju katastrofu. Evo i v čjom bylo djelo?

Ispred sale u kojoj je Jeremićeva tribina pokušala de se održi, spontano se - a da kako drugačije - okupila grupica đilkoša koji su u teftere bez stranačkih obeležja upisivali imena osoba koje su se oglušile na upozorenja policaja sa Drugog programa našeg prava da znamo sve i nameračili se da saslušaju prezidencijalnog kandidata koji baš i nema lepe reči za Vučića.

Da ne bi bilo ni zabune ni paranoje, siguran sam da su ti spiskovi - ako je u njima uopšte išta i zapisivano - bačeni u đubre odmah po završetku tribine jer njihova svrha i nije bila da zapisuju, nego da zastrašuju i da - ne najmanje važno - zapisničarima obezbede besplatan sendvič i mlako pivo.

Posetioce tribine koji su stisnuli muda - šta je ženski deo stisnuo o tome je nedolično razmišljati - i uprkos zapisivanju prošli pored Scile zapisničara, u sali je čekala Haribda provokatora, takođe spontano okupljenih, to valjda ne treba ni pominjati.

Da ne bih traćio vazda deficitarne karaktere, potražite na Jutjubu snimak govorancije glavnog provokatora - pukim slučajem člana SNS-a - pa se obavestite šta je pričao, moja neznatnost će, pre nego što krene u poučitelnu završnicu, pohvaliti sjajnu reakciju cenjenog tribinskog publikuma koji je - u ovom slučaju doista spontano - počeo da skuplja novčane priloge za govornikov sendvič.

A sad pazite. Čemerna zbivanja na smederevskoj tribini mogla bi Vuku Jeremiću poslužiti - a da li će poslužiti, čisto sumnjam - da malo mućne glavom i da se okane politike koja je rođena sestra politike koja mu je poslala provokatore, svejedno što Vukova ima sve zube na broju, što besprekorno vezuje čvor na (crvenoj) kravati i što ima lepe manire. U toj stvari dobro bi mu došlo i prisećanje na žalosnu sudbinu njegovog ex šefa, JexS-a, koji je takođe pokušao da "upegla" populizam i "spontana okupljanja", pa je na kraju prošao ko bos po trnju. Protiv politike "spontanih okupljanja" može se boriti samo politikom duha i duhovitosti, nipošto podilaženjem instinktima rulje. Kad bi to Vuko ukačio, možda bi jednog dana dobio i moj glas, ovako je dobio samo prekid antikampanje.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: