Šlomo, kupi loz

Strgnuta mi je maska! Opet sam raskrinkan! Provalila me je neprejebivica potpisana "Živčana", saglasno čijoj sam komentatorskoj teoriji zavere procenio - ili iz obično dobro obaveštenih izvora saznao - da su prezidencijalne šanse Jeremića Vuka porasle, pa sam pohitao da mu se odustajanjem od predizbornog plajpičenja uvučem u dupe i da za to budem bogato nagrađen kada se Vuko domogne vlasti, što će se po mojoj proceni dogoditi u mesecu limburgu kukovog leta.

Ali hajde da ne budemo na kraj srca, hajde da mislimo pozitivno, hajde da pretpostavimo da će Jeremić izvojevati "više nego ubedljivu" pobedu, ne samo na prezidencijalnim - Vuk kad ga krene ne ume da stane - nego i na parlamentarnim izborima. Šta bi, dakle, bilo kad bi bilo što se babama snilo i kad bi Vuko prigrabio apsolutnu vlast?

Još jedan ciklus večnog vraćanja istog, eto šta. Nakon dva-tri meseca grejs perioda, tokom kojeg bi neprejebivci (svih boja) životarili u nadi da će Jeremić urediti da Srbijom poteku med i mleko, usledio bi uragan usmenih i pismenih izraza nezadovoljstva i iz beogradske jevropske mahale i iz beogradskog Kitaj-Goroda i to bi nezadovoljstvo, da ne bude zabune, bilo opravdano - kao što je uvek do sada bivalo - ali mi nije jasno šta nezadovoljnike (svih boja) navodi na pomisao da bilo kog srpskog vožda zabole Crven Ban što su oni nezadovoljni.

Sadašnja opozicija i prinadležni "vanstranački intelektualci" ponekad me podsete na onog Jevreja iz vica koji je godinama preklinjao Boga da dobije premiju na lutriji, sve dok mu Gospod nije podviknuo s nebesa - Šlomo, ako hoćeš premiju, kupi loz. Opoziciju (donekle) i razumem. Opozicionare je istorijsko iskustvo poučilo da je rok trajanja srpskih tirjana maksimum deset godina, pa zašto bi onda bacali pare na loz - što će reći na prilježan rad - kad mogu lepo sačekati da tirjaninu istekne rok, pa da se vrate na vlast i da nastave tamo gde je prethodna vlast stala, a da krivicu za narastajuću bedu i rasulo pripišu lopovlucima i muljavinama prethodnih vlastodržaca, koje, opet, zbog tih (nespornih, da se razumemo) lopovluka i muljavina ni u snu neće izvesti pred lice pravde, a neće ih izvesti zato da bivši lopovi i muljatori kada se vrate na vlast ne bi - po istim tačkama optužnice - pred lice pravde izveli njih. Ne razumem, međutim, nipošto zanemariv, a najproduktivniji i najsposobniji deo ovdašnje populacije koji moli Boga da dobije premiju - što će reći uređenu državu - a neće da kupi loz, što će reći da se organizuje - nego očekuje da će se jednoga dana pojaviti tirjanin-dobričina koji će imati razumevanja za njihovo nezadovoljstvo i koji će, pomoću neočekivane sile koja se pojavljuje niotkuda, konačno rešiti stvar.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: