Ukinuta nagrada za najčitanijiu knjigu godine, Velikić kolateralna šteta

"Dva puta sam imao najčitaniju knjigu, prvi put 2008. godine, to je bio roman 'Ruski prozor', a sada je to 'Islednik', i oba puta sam oštećen. Prvi put zbog sumanutog pravila tadašnjeg upravnika NBS Sretena Ugričića da Nagradu za najčitaniju knjigu određuje žiri, a ne glasovi čitalaca, a drugi put sam oštećen kada je to glupo pravilo ukinuto, međutim, ukinuta je i nagrada", rekao je Velikić

Narodna biblioteka Srbije (NBS) ukinula je višedecenijsku nagradu za najčitaniju knjigu godine, koja je ove godine trebalo da pripadne Draganu Velikiću za roman "Islednik".

Narodna biblioteka Srbije je u utorak medijima poslala listu najčitanijih knjiga u svojim bibliotekama u 2016. godini, a na prvom mestu našao se Velikićev roman u izdanju "Lagune". NBS u svom saopštenju nije spomenula ukidanje nagrade, a razloge nije želeo da objasni ni predsednik Upravnog odbora NBS Mihajlo Pantić.

Novosti pišu da je Pantić, inače univerzitetski profesor i pisac, insistirao da se objavi samo rečenica: "Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije doneo je odluku o ukidanju nagrade".

Dragan Velikić, najčitaniji pisac, koji je po drugi put ostao bez nagrade, kaže da je ponovo oštećen i kolateralna šteta.

"Dva puta sam imao najčitaniju knjigu, prvi put 2008. godine, to je bio roman 'Ruski prozor', a sada je to 'Islednik', i oba puta sam oštećen. Prvi put zbog sumanutog pravila tadašnjeg upravnika NBS Sretena Ugričića da Nagradu za najčitaniju knjigu određuje žiri, a ne glasovi čitalaca, a drugi put sam oštećen kada je to glupo pravilo ukinuto, međutim, ukinuta je i nagrada", rekao je Velikić na Novosti.

Ideju da nagradu NBS određuje žiri, a ne čitaoci, Velikić naziva besmislenom i pokušajem da se diskvalifikuju pisci čije knjige ne pripadaju takozvanoj ozbiljnoj literaturi.

"Čemu onda falsifikovanje da smo umniji nego što jesmo? Ja sam dva puta ispao koletaralna šteta, uskraćena mi je Nagrada NBS za najčitaniju knjigu, međutim, time nije umanjena čitanost mojih knjiga", istakao je Velikić.

Međutim, članica Upravnog odbora NBS Ivana Dimić saopštila je da nagrada nije ukinuta, ali je neće dodeljivati Narodna biblioteka Srbije, već Zajednica matičnih biblioteka Srbije.

"Po svom značaju, Narodna biblioteka ne bi trebalo da se bavi time koja je knjiga najpopularnija, već da vrednuje dela po njihovim naučnim i umetničkim dostignućima", dodala je Dimićeva.

Ipak, Novosti pišu da se iz programa proslave 185. rođendana ove institucije na kojem se inače nagrada dodeljivala, jasno vidi da je iz centralne manifestacije u Amfiteatru izostavljena tradicionalna dodela nagrade. Umesto toga, predviđen je "Razgovor: bibliotekari i pisci" na temu "Najčitanija knjiga u 2016. godini". Gost će biti Dragan Velikić.

Predsednik UKS Radomir Andrić istakao je pre svega da nagrada za najčitaniju knjigu od početka nije imala najjasnije definisana pravila, te da elitistički pristup koji je dovodio do toga da "najčitanijom" bude proglašena knjiga koja to ustinu nije, već zadovoljava neke druge literarne kriterijume, nije doprineo održanju nagrade.

"Jasno je da najvrednije knjige ne moraju bit najčitanije, baš kao što ima onih koje čitaoci vole. Podizanjem tih estetičkih kriterijuma na viši nivo i elitističkim pristupom, omalovažene su neke istinske među čitaocima popularne knjige, koje u stvari unapređuju čitalaštvo", ocenio je Andrić.

On je izričit da nagradu ne treba gasiti, već ustanoviti jasan kriterijum koji bi cenio i književnosti i popularnost, i na neki način ih mirio.Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: