Beli sikiracija

Negde u ovo vreme godine prošle, na lokalnim izborima u Mladenovcu, pokret „Samo jako“ Ljubiše Preletačevića osvojio je 20 posto glasova. Nekoliko mladića i devojaka, parodirajući postojeću parodiju od politike, uspelo je da osvoji više glasova od svih opozicionih partija zajedno.

Ljubiša Preletačević, Luka Maksimović, je među sugrađane stigao na belom konju, pravo od Tarabića, i obećao građanima ski centar, Belo more u tamošnjoj bari, proizvodnju lambordžinija, besplatne nadrilekare i diplome svih škola i zanimanja... Ne mislite valjda da je 20 posto građana to primilo zdravo za gotovo, pre će biti da su svojim glasovima hteli da pokažu šipak partijama na vlasti, ali i onima u opoziciji.

Uostalom, ako je promaklo, Samo jako je i tada tvrdio da su partije u Srbiji napravile zatvoreni krug, uzevši tapiju i na vlast i na opoziciju. Pitali su: A gde su tu građani? I odgovorili: Evo ih, i tek će ih biti! Poručivali su da je na građanima da odluče, da li su za postojeće manipulante, preletače, poltrone i botove, ili za nove diletante, mlade, nekompromitovane i obrazovane ljude koji se sa tim sprdaju, za nove ljude koji hoće građane na vlasti.

Za ovih godinu dana odbornici Samo jako u Mladenovcu se ponašaju odgovorno i konstruktivno. Ni pod razno nisu ni u kakvim kombinacijama sa opštinskom, i svakom drugom, vlašću.

Ostalo se zna, Ljubiša Preletačević se kandidovao za predsednika Srbije. Bez te famozne infrastrukture, para, skupih marketing magova, još para, i još para, skupio je 12 000 potpisa. Od koga je skupio, od onih, pre svega mladih, kojima je Dovde došlo da razni šarlatani parazitiraju na nazovi ozbiljnim temama i pripadajućim tantijemama. To je odgovor onima koji spekulišu, ko stoji iza Belog, Soroš, Srđa Popović, druga baba Vanga... Iza njega stoji zasićenost partijskim budalama na političkoj sceni.

Zna se da je kandidatura Belog, zbog proceduralnih propusta, prihvaćena iz drugog pokušaja. Da je ne malo čudno da je to urađeno na predlog SPS-a, i aminovanje SNS-a. Sad, da li se Vučić uplašio armije onih koje podržavaju Belog, ili, ovim potezom, nekom svojom računicom, puštajući „neozbiljnog“ kandidata u arenu, pokušava da umanji šanse "ozbiljnih" pretendenata na predsedničko mesto? Kako bilo, pokazaće se ko se preračunao.

Sve može da bidne braćo i sestre, ovde je šibicarenje ko dobar dan. Ali, bez dileme se može reći da će izbori sa Belim u trci imati veću izlaznost, a kome će to odgovarati, bumo videli.

Ne treba zaboraviti da su ovo samo predsednički izbori, i da je to pre svega šansa da građani, i institucije, dođu na svoje. Da razni partijski vulini, ali i čankovi, ceo taj "parazitski sistem", odu u ropotarnicu. Zašto čika Beli ne bi bio među „ljudi koje čekamo“? Uostalom, kod Saše Jankovića, da se kaže, ima takozvanih primeraka "infrastrukture", i ostalog do zla boga  takozvanog, što se opet oblizuje. A šta mislite šta će bidne kad Beli, u drugom krugu, stane uz Sašu Jankovića? Ili obrnuto, što da ne. Zato, bez sikiracije, i Samo jako!


Dragan Todorović

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: