Dan žena

Dobar dan Vučić, sinoć se u Beogradu desila saobraćajna nezgoda Vučić u kojoj je povređeno nekoliko građana Vučić, kada je na raskrsnici Knez Vučićeve i Bulevara dr Zorana Vučića na njih naletelo vozilo kojim je najverovatnije upravljao Saša Janković, a koji se kretao iz pravca Groblja oslobodilaca Vučića

Osmi mart, Dan žena, vreme je kada se treba podsetiti koliko su žene bitne i to ne samo muškarcima, već i drugim ženama. Ne u tom smislu, sram vas bilo, na šta ste odmah pomislili, već važne svim građanima. I građankama. Opet vi.

Podsetimo se nekoliko žena, bitnih za Srbiju. Prva među najzdravijim ženama je Nada Macura koja je pre nekoliko dana izjavila nešto poput: „Dobar dan Vučić, sinoć se u Beogradu desila saobraćajna nezgoda Vučić u kojoj je povređeno nekoliko građana Vučić, kada je na raskrsnici Knez Vučićeve i Bulevara dr Zorana Vučića na njih naletelo vozilo kojim je najverovatnije upravljao Saša Janković, a koji se kretao iz pravca Groblja oslobodilaca Vučića“. Inače, Nada Macura je postala poznata po savetima o slojevitom oblačenju i unošenju dovoljno tečnosti, za šta je konačno postalo jasno da je, poput ove pređašnje izjave o Vučićevim ulicama, predstavljalo njenu subliminalnu poruku o slojevitom pravljenju sendviča i unošenju dovoljno dnevnih doza Vučića u sebe. Iako neki Nadu Macuru već vide kao buduću ministarku zdravlja, logičnije je da je postave za predsednicu komisije za dodeljivanje naziva ulica u Beogradu, gradu odakle je Vučić.

Jedna druga žena, usred zasedanja Skupštine setila se da je zaboravila da ugasi peglu kod kuće, te je brže-bolje prekinula sednicu, na mesec i po dana. Tim činom, Maja Gojković htela je da ukaže na težak položaj žena koje same moraju da obavljaju kućne poslove. Posebno ako Skupštinu tretiraju kao svoju kuću. Ona tvrdi da se nije ni sa kim konsultovala oko prekidanja sednice, a svim zlonamernicima koji su joj prebacivali kako je ipak za to pitala Vučića, poručila je da se sa njim posavetovala samo oko kupovine pegle koja se sama gasi posle nekog vremena nekorišćenja. Nešto poput Skupštine.

Još jedna žena došla je u fokus javnosti pre nekoliko dana. U pitanju je ostvarena novinarka, Sanja Prlja sa Studija B, koja je upitala jednog neostvarenog čoveka da li je u politiku ušao zbog nelegalne kuće. Taj neostvareni čovek bio je Dušan Ivković. Jedino što je previdela ova novinarka, inače poznata po intervjuu sa slučajnim prolaznicima iz SNS omladine na protestu protiv vlasti i prekidanju novinara Insajdera da premijeru postavi pitanje o rušenju u Savamali, jeste da bi legendarni trener Duda Ivković, da je želeo da svoju kuću legalizuje na prevaru, odavno bio član njene omiljene stranke.

Još jedna žena, koju narod jako ceni i poštuje, jer je svog muža navukla na nov način ishrane, jeste Jelena Đoković. Narod Škotske, Španije i Švajcarske.

I dok se polako pitamo da li doktor Miroljub Petrović, zvani „ideš-pod-mač-bato“, inspiraciju za svoje izjave crpi upravo od pomenutih žena, moramo da kažemo da postoje i žene kojima nije lako u Srbiji. Nedavno je jedna od njih, visoka predstavnica EU, Federika Mogerini, govorila u Skupštini pred poslanicima, nakon što joj je Maja Gojković na kratko otvorila svoj dom dok se opet ne vrati po onu peglu. Dok je Mogerini govorila, radikali su arlaukali iz klupa, verovatno besni što su im na pretresu na ulazu oduzeli upaljače kojima su želeli da spale visoku predstavnicu EU. Ona je stoički podnela sve to, preskočivši uvrede, kao što je jedna druga žena preskočila granicu snova od 7,24 metra. To je bila Ivana Španović.

I na kraju, za 8. mart treba se setiti još jedne žene o kojoj se pre nekoliko dana pevalo na jednom zabranjenom koncertu u Smederevu. Ona je žena bez imena, a o njoj je pevao čovek koga mnoge žene vole, Vlado Georgiev, odnedavno na mnogim televizijama čovek bez imena.


Zoran Kesić i ekipa Njuz. net-a
Kolumna za nedeljnik NIN

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: