Dolazak velikog čemera

U knjizi "Nešto kao život" - zbirci zabeležaka na različite teme zamišljenih kao materijal za neko prozno delo - sjajni italijanski pisac Korado Alvaro, koji je tokom godina fašizma živeo u Musolinijevoj nemilosti, piše da režimsko nasilje sve više raste i poprima sve perverznije oblike kako se udaljava od Rima i drugih velikih gradova.

Totalitarni poredak je - takođe piše Alvaro - idealan ambijent za ostvarivanje najnižih ličnih ciljeva; dovoljno je samo snažno "voleti" Vođu i "brinuti" nad njegovim dobrobitijem i ugledom i onda ti je samo nebo granica.

 Naše iskustvo sa totalitarnim i malčice blažim autoritarnim porecima bogato je - drugog zapravo i nemamo - i već dva veka autoritarizam se seli iz jednog u drugo društveno uređenje, a do sada smo ih promenili sve raspoložive. Zašto je to tako, tema je ta dvadesetak uzastopnih simpozijuma, bilo kako bilo, međutim, autoritarizam se ušunjao na mala vrata i nakon što smo se posle decenijskih peripetija obreli u političkom sistemu parlamentarne demokratije.

Ni DOS-ovske vlasti nisu se uvek pokazivale u baš najboljem demokratskom svetlu - umele su ovde-onde da eskiviraju proceduru, da nešto smuljaju, da urade "na mufte" i sl. - ali ipak nisu išle tako daleko da ukidaju nagradu NBS dobitniku koji je podržao protivničkog predsednikovog kandidata, a još manje da "otkazuju", to jest da iz istog razloga zabranjuju koncert popularnog pevača Vlade Georgieva.

V čjom bylo djelo. Elem, Vlada Georgiev beše nameračio da održi koncert u Smederevu, varoši koja je tu, blizu Beograda - šta li bi se dogodilo da je najavio koncert u Donjem Pičkovcu ne smem ni da mislim - a prezidentica smederevske opštine, izvesna Jasna Avramović, čuvši da je Georgiev podržao Sašu Jankovića partijski je ispravno zaključila da jedan takav nenarodni pevač ne sme pevati u njenoj varoši jer bi je, ako bi se to desilo - pu, pu, daleko bilo - Vučić mogao pozvati telefonom i natrljati joj nos (a možda uraditi i nešto gore) što je u nebudnosti dopustila da se usred Smedereva sprovodi propaganda Saše Jankovića, pa je sledstveno Jasna nadležnom licu - procurilo je to u javnost - izdala odresito naređenje: "Otkazuj i osmisli razlog".

Ne može se to, na nesreću, "osmisliti", tu se samo može nešto slagati, nešto smuljati, nešto gurnuti pod tepih i tako se napraviti čemerna atmosfera - već izvesno vreme osećamo njen pritisak - a sa druge strane proizvođačima čemera se ne može dokazati da bez obzira što oni stvaraju tu atmosferu, ta atmosfera pogubno utiče i na njih i da posle serije malih čemera dolazi veliki čemer.


Svetislav Basara
Kolumna za dnevni list Danas

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: