Dvorci i jadnici

Dušan Duda Ivković, koji je na mitingu Saše Jankovića rekao da je 'ovo najgora vlast od svih', u politiku je ušao kad mu je odbijen zahtev za legalizaciju nezakonito sagrađene kuće od 1.785,8 kvadrata bazena od 271,8 kvadrata i dva golubarnika od čak 182,6 kvadrata - napisao je Informer, list od koga je tiražniji jedino toalet papir, ali to ne znači da je toalet papir bolji od Informera.

Samo je tiražniji iz čisto praktičnih razloga.

Ovom informacijom Informer je pokazao da je Duda Ivković bio u pravu - ovo jeste najgora vlast od svih - jer koja bi vlast preko svog privatnog potrčka prijatne spoljašnjosti optužila jednog Dudu Ivkovića da "pljuje Srbiju zbog dvorca od 1.786 kvadrata" (kako je glasio naslov).

U novinarstvu i životu je bitno samo da ne ispadneš jadan, takoreći jadnik, ali eto, ima nekih primeraka među nama koji ispadaju toliko jadni da čak J uzmu i kao srednje slovo.

Mada je logika komplikovana stvar za tupsone opšte prakse, logično bi bilo zapitati se - a zar nije logičnije da je Duda Ivković, na primer, podržao Vučića, jer bi preko njega valjda uspeo da legalizuje taj svoj dvorac u elitnom Malom Mokrom  Lugu, tamo negde ka još elitnijem Medakoviću.

Logika onog tipa sa srednjim slovom J jeste tipična za pojam privrženosti u shvatanju prosečnog pristalice SNS. Naprednjaci smatraju da je politika lukrativna nauka - moraš nešto da dobiješ da bi nekoga podržavao.

Neko dobije sendvič, neko posao, neko funkciju, a neko tabloid od kog je tiražniji jedino toalet papir, ali to ne znači da je toalet papir bolji...

A svi ostali koji ne podržavaju kad-tad dobiju svoga boga. makar bili i Duda Ivković.


Draža Petrović
Kolumna za dnevni list Danas

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: