Preletačević: Nećemo uzeti 29 milki iz budžeta

Predsednički kandidat Ljubiša Preletačević Beli (Luka Maksimović) objavio je da je njegov izborni tim odlučio da ne uzme 29 miliona dinara iz budžeta koji su namenjeni svim kandidatima za kampanju, prenosi Insajder.net.

Preletačević je ovu informaciju objavio na svom Tviter nalogu i dodao da će kao jemstvo za prelazak jedan odsto na izborima priložiti donacije građana.

Kao kandidatu za predsednika taj novac mu, po zakonu, pripada za kampanju. Svaki predsednički kandidat na predstojećim izborima za kampanju od države dobija 29 miliona dinara, odnosno oko 237.000 evra.

"Sad malo bez zezanja, ljubi vas čika. Moj tim je odučio da ne diže tih 29 milki iz budžeta (kanda bi bilo bezobrazno), nego će donacije ljudi da priloži kao jemstvo za prelazak jedan odsto na izborima. Najveći deo para (700.000) nam otišao na potpise, resto krcamo pametno, pa da se merimo 2. aprila. SIROTINJA UZVRAĆA UDARAC!", poručio je Preletačević na Fejsbuku.

Zakon predviđa da se sredstva namenjena kandidatima mogu koristiti isključivo za kampanju i deo koji ostane neutrošen trebalo bi da vrate u budžet.

Za kampanju za predsedničke izbore izdvojeno je 641,8 miliona dinara, a polovina tog iznosa, oko 321 milion, treba da se podeli na 11 kandidata. Preostala polovina dodeljuje se predlagaču kandidata koji je osvojio mandat, objašnjeno je ranije iz Ministarstva finansija.

Da bi kandidati uopšte mogli da raspolažu ovim novcem, prethodno polažu jemstvo u vidu novca, nekretnine, bankarske garancije ili državnih hartija vrednosti u visini iznosa koji će dobiti od države.

Zakon predviđa da kandidati koji osvoje manje od jedan odsto glasova izašlih birača moraju da vrate novac, odnosno položeno jemstvo im se ne vraća.


Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: