Probirljivost

Elem, Čeda Jovanović negde blagnajavio da na predstojećim izborima namerava glasati za Sašu Jankovića, ali ga je - onako uzgred - malčice (i to ne sasvim bez razloga) i kritikovao za bledunjavost i nedorečenost prezidencijalnog programa. A Saša Janković mu se - kao da ne zna kud će i šta će sa glasovima - ironično zahvalio i "poručio" da je bolje da ne glasa za njega.

Ne ulazeći u to šta se Čeda zamerio Saši, držim da je potonji postupio vrlo netaktično, što je još gore - nepolitički, a - što je najgore - vrlo slično glavnom kandidatu, Vučiću, koji se, istina, uzibreti u obrnutim situacijama: kad neko neće da glasa za njega ili da se sa njim saglasi. Tim gestom Janković je potvrdio moju jeretičku tezu - zbog koje sam, da se tako izrazim, izašao na zao glas u krugovima dvojke - da između Prve i Druge Srbije nema suštinske razlike u mentalitetu - što ću uskoro i naučno dokazati - jer da je ima, ne bi nam se večno vraćalo isto, doduše u drugim pakovanjima.

Smisao izbora - bili oni prezidencijalni, parlamentarni ili lokalni - jeste osvajanje što većeg broja glasova da bi se osvojila vlast, sledstveno čemu nasilno unošenje bilo kakvih drugih smislova unosi besmisao u politički život, a u besmislu se najbolje snalaze populističke partije. Šta pisac hoće da kaže? Stvar prostu kao pasulj. Ako ti hoćeš da (pro)biraš glasače, glasači neće birati tebe, a ako tvoji oponenti - za razliku od tebe - glasačima pride dodaju nešto u naturi, onda im je samo nebo granica.

Drevni srpski populisti su to brzo ukačili, pa su uoči izbora seljacima delili po levi opanak da bi im - kada bi glasači dokazali da su glasali kako treba - davali i desni. Isto su radili (i rade) i savremeni srpski populisti, samo što sada umesto opanaka koji su izašli iz upotrebe dele poklon pakete, zejtin, brašno, deterdžent i pokoje zaposlenje.

Ako mene pitate, nepopularnost liberalnih političkih doktrina u Srba nije posledica nekakve "genetske" zatucanosti Srba, nego proizilazi iz jedva prikrivenog prezira srpskih liberala, naročito današnjih, prema neobrazovanim i površno kultivisanim masama koje su ubedljiva većina.

Sve ovo što nam se već u poslednjih trideset godina događa nije ništa drugo do osveta praunuka neobrazovanih seljaka od kojih su srpske gradske elite, liberal do liberala - sve ih podjebavajući i praveći budalama - kupovale jagnjad za dinar, pa posle jagnjetovu koži prodavali za dva. Umesto da pokrenu mukotrpni proces emancipacije masa, devetnaestovekovnim "građanistima" (S. Antonić) (drevnim srpskim liberalima i njihovim potomcima) činilo se probitačnije i samodopadljivije da se užive u uloge srpskih brahmana i da žive na grbači srpskih parija. Ko je čitao Hegelovu parabolu o gospodaru i robu, znaće da to tako nije moglo ići doveka.


Svetislav Basara
Kolumna za dnevni list Danas

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: