U traganju za pivnicom

Videh se u svet nedelju u onoj mojoj kafanici sa starim drugom koji je sredinom devedesetih otišao u Kanadu, odakle u Srbijicu dolazi otprilike na svakih šest-sedam godina, kad baš nešto mora ili kad nostalgija počne preterano da ga kinji.

Da ti kažem, rekao mi je, dolazim u Beograd samo da bih se empirijski uverio da sam devedeset četvrte postupio pametno i da ne treba da se vraćam u Srbiju, što posle petog oktobra umalo nisam učinio. Posle samo deset dana u otadžbini dokonao sam da je sada opšte stanje nepodnošljivije nego u vreme kada sam otišao. Nema, doduše, inflacije, nema ratova, nema političkih ubistava ni policijskog terora, ali je duhovna i svaka druga beda triput gora nego devedesetih. Ne bih rekao da su ovde problem pare i loša ekonomija - a samo se to dvoje pokušava popraviti - naši vekovni problemi su posledice masovne, legalizovane, normalizovane, društveno poželjne, pa i "politički korektne" agresivnosti koja se - kad se ne juriša na teritorije Velike Srbije - uredno vraća na mesto odakle je potekla i razara sve pred sobom. Nego, upita me drug na kraju, jesi li video Vučićev spot u pivnici.

Nisam ga bio video jer se klonim televizora, ali sam se (zbog privlačnosti analogije sa onom minhenskom) odlučio da ga pogledam, pa sam se - kad smo se drugar i ja rastali - namestio pred kompjuter i prvi put u životu potražio veb-sajt neke političke stranke, u datom slučaju - SNS-a. 

Kad tamo, na veb-sajtu, sačeka me dragi lik Oca Vučića sa mesijanski raširenim rukama, a ispod lika (i dela) likovi i dela njegovih stranačkih pobočnika, pre svih Nebojše Stefanovića, koji samouvereno tvrdi da "Vučić garantuje suverenost i stabilnost Srbije" i preti da nikakvi "ukrajinski i makedonski scenariji" neće biti dozvoljeni.

Tu je i nova zvezda na sumornom esenesovskom nebu, Milenko Jovanov, koji je ustanovio da opozicija, "ujedinjena u mržnji prema Vučiću", namerava da Srbiju "vrati u prošlost" i da je zbog toga "veoma važno da im se pokaže da im neće biti dozvoljeno da to i ostvare". Tu su i ostale esenesovske vedete, Maja Gojković, Aleksandar Martinović i novosadski birgmajster Vučević, koje nacionalno jedinstveno ponavljaju izanđale mantre o izdajništvu, zapadnom plaćeništvu i kriminalizovanosti Saše Jankovića i Vuka Jeremića jer je, očigledno, "tamo gde treba" procenjeno da su ta dvojica najopasniji protivkandidati "garantu suvereniteta i nezavisnosti". Nego, da ne dužim. Nisam zalazio u sitna crevca SNS-ovog sajta, ali u onome što sam video nisam naišao ni na šta drugo osim na agresiju, pretnje i jedva prikriveno zgražavanje na - u ovom slučaju samo teoretsku mogućnost - da izgube mesto gotovo nevažno predsednika države, a šta bi bilo da se pojavi mogućnost - a pre ili kasnije će se bezbeli pojaviti - da izgube kompletnu vlast, o tome ne smem ni da mislim. Nego, prekardaših. Nastavak traganja za spotom u pivnici - u sutrašnjem broju.


Svetislav Basara
Kolumna za dnevni list Danas

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: