Analiza doktorata Malog čeka njegov odlazak s funkcije?

Procedura za preispitivanje doktorske disertacije gradonačelnika Beograda Siniše Malog stala je početkom aprila. Fakultet organizacionih nauka (FON), naime, još nije formirao novu Etičku komisiju. Stručnjaci ocenjuju da se sa analizom doktorata namerno odugovlači sve dok je Mali na političkoj funkciji.

Da li je gradonačelnik Beograda doktorirao ili je naučni rad plagirao? Već tri godine na ovo pitanje odgovora nema.

Prva Etička komisija FON-a zaključila je da doktorat nije sporan. Onda je Senat Univerziteta u Beogradu zaključio da je fakultet napravio propust, pošto nije formirana i stručna komisija, koja jedina može da analizira rad.

Formirana je nova Etička komisija, koja je u međuvremenu ostala bez članova. Naime, svi koji su je činili podneli su ostavke, osim jednog, Mladena Čudanova, zaposlenog na katedri čiji je šef profesor Ondrej Jaško, inače mentor Siniše Malog.

"Procedura je da Etička komisija samog fakulteta treba da se formira nanovo i da pravilniku koji postoji treba da se odrede recezenti koji će pogledati samu tezu i odlučiti o kakvoj se tezi radi", objašnjava Vladimir Bumbaširević, rektor Beogradskog univerziteta, koji na dodatno pitanje N1 odgovara da ne zna kad bi to tačno moglo da se desi.

Tačno ne može da nam kaže ni dekan FON-a Milija Suknović. U kratkom telefonskom razgovoru za N1 odgovorio je da nema saznanja o tome kada će se formirati nova Etička komisija.

Nadležnost se prebacuje od komisije do komisije, najverovatnije dok Mali ne bude sklonjen sa političke scene, smatra akademik Dušan Teodorović.

"Svaki naučno treniran čovek koji ima moralni integritet to može da utvrdi posle jednog sata proučavanja doktorata Siniše Malog. Očigledno se radi o nedostatku hrabrosti u akademskoj zajednici da hrabro istupi i da kaže: Ne, ovo ne može da se radi, mi ne stojimo iza ovoga, Siniša Mali neće nikada dobiti doktorat Univerziteta u Beogradu", izjavio je Teodorović.

Akademik Teodorović, kao i profesor finansija iz Visbadena Raša Karapandža, koji je prvi otvorio pitanje plagijata doktorata gradonačelnika, tvrdi da Siniša Mali ne zaslužuje zvanje doktora nauka.

U analizi disertacije Malog, profesor Karapandža tvrdi da je kopirano čak 33 odsto teksta, od različitih autora, navodi se da je prepisivano i sa Vikipedije. U analizi je korišćen i elektronski program za detekciju plagijata.

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: