Bronzana glava

Godinama ja tvrdim (i, naravno, džaba krečim) da ovdašnji "patrioti" i "nacionalisti" na dnevnoj bazi - i na rečima - Srbiju uzdižu do sedmih nebesa, a da je u realnosti (na koju, saglasno Vladeti "DSS" Jankoviću, nemamo pravo ni obraćati pažnju) guraju pravo u pakao.

Sledi priča o jednom od bezbroj primera, za koji mi je inspiraciju dao naslov u mojoj omiljenoj žutari, Blicu.

Najpre uvod. Na nekadašnjem B92 između emisija je povremeno iz meni nepoznatih razloga puštan "edukativni" wanna-be-zajebantski dijalog o trampi između jednog odraslog dilbera i devojčice, u kome neko od učesnika onom drugom nudi jedno veeeliko "ništa", a zauzvrat traži "nešto".

Devojčica - ili dilber, svejedno - nije, naravno, naseo/la na kretensku ponudu, za razliku od našeg penzionisanog državoustavotvorca koji je - uprkos upozorenjima da se sa nacionalnim energetskim resursima ne treba igrati, a u nadi da će mu kupac pomoći da povrati Kosovo - Rusima prodao (tačnije dao) većinsko vlasništvo nad NIS-om. "Gaspromnjeft" je tako dobio jedno veliko "nešto", dočim Srbija, ne samo da je dobila "ništa", nego je dobila poveliki Crven Ban u mozak.

Nije to promaklo nedremanosti Blicovog istraživačkog novindžiluka, pa je u svetu nedelju u Žutari osvanuo paničan naslov - "Država da zaustavi NIS! Rusi pustoše naftna polja u Srbiji i trajno ih uništavaju - a ispod naslova poduži tekst u kome se opisuje "Gaspromnjeftov" tehnološki zulum nad srpskim naftnim poljima.

Budući da sam totov i za ekonomiju i za tehnologiju, prepustiću stvar ekspertima. Evo, recimo, šta o tome kaže u Blicu citirani Dimitrije Boarov: "Srbija je u NIS-u proteklih osam godina unela vrednost nacionalnog blaga (nafte i gasa) koja se ceni na 4.198.812.447 evra, a prihodovala je ukupno 793 miliona evra po osnovu rudne rente, dividendi, neraspoređene dobiti i poreza na dobit - što znači da je Srbija konsolidaciju NIS-a, uz rusko posredovanje, platila 3,4 milijarde evra."

Hteo sam da citiram i naftnog tehnologa, Milana Blagojevića, ali je pasus koga bejah nameračio da prenesem u međuvremenu - nadam se ne po naređenju "odozgo" - volšebno nestao sa sajta, pa ga prepričavam.

NIS je, tvrdi Blagojević, samo u 2013. godinu zaradio duplo veću sumu od one za koju je kupljen. E sad, da je, počem, državoustavotvorac NIS prodao Amerikancima, momentalno bi bio optužen da je izdajnik i da je to uradio po nalogu "plavokosih, belih gospodara" i posledično prikovan na stub nacionalnog srama u slavskom pojasu. Ovako, međutim, budući da je NIS (pro)dao "kome treba", može u miru penzionerskih dana snatriti o danu kada će mu biti podignut spomenik u aleji bronzanih nacionalnih velikana na Kalemegdanu, a nama koji budemo doživeli taj veliki dan, preostaje da se pridružimo beogradskim golubovima u protestnom seruckanju po bronzanoj ustavotvornoj glavi.


Svetislav Basara
Kolumna za dnevni list Danas 

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: