Deo niških profesora uz studente: Naša dužnost i zadatak

Pre dva dana beogradski studenti pozvali su svoje profesore da im se pridruže u "Protestu protiv diktature", ali su na poziv studenata profesori uglavnom ostali nemi. Niški studenti nisu morali da zovu jer im se deo profesora sam pridružio. Reč je o nekolicini profesora koji šetnju uz studente vide kao svoju dužnost i zadatak.

Pre tačno 13 dana niški studenti počeli su da laju (av, av, av…), svake večeri masovno padaju u nesvest i da zovu svoje sugrađane da im se pridruže u protestima "Protiv diktature".

Većina profesora niškog univerziteta studentske proteste posmatra sa distance i bez namere da im se pridruži. Većina. U manjini je dekan Filozofoskog fakulteta Natalija Jovanović.

"Oni nama iz večeri u veče pokazuju koliko još ima energije u ovoj zemlji, iako je, kao što znate, na vrhu zemalja koje su izvezle svoju pamet", objašnjava ona.

Srđan Pešić, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu: Ja mislim da su oni osetili momenat i da im je dovde svega, da vide da se jedan nakaradni sistem koji je iznedrio ovakvu vlast i sve političare u poslednjih 20 godina najzad mora promeniti, mora da bude malo drugačiji.

Natalija Jovanović: Pa ko će kritički da misli i da staje uz svoje studente, ako ne mi?

Srđan Pešić: Mislim da profesori nemaju drugi zadatak, nego da budu uz svoje studente.

Jedan deo profesora niškog univerziteta, umesto uz svoje studente, stao je uz, tada predsedničkog kandidata, sada novoizabranog predsednika.

Tokom izborne kampanje, među 650 javnih ličnosti, svojim potpisom Aleksandra Vučića podržali su rektor niškog Univerziteta, dekani Medicinskog i Građevinskog fakulteta u Nišu, ali i desetak profesora, uglavnom medicine.

I dok oni, kako stoji u progalsu, veruju da je Aleksandar Vučić garant pristojne i uređene Srbije, njihovi studenti baš Vučića svake večeri, pesmom, pitaju: Je l' nas vidiš sad?

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: