Dinastija

Koliko god se kritičari trudili, niko nije izrekao veću optužbu na račun režima od Ivice Dačića. Nesvesno, ili sasvim namerno, za Kurir je izjavio da se nada da će njegova i Vučićeva ćerka jednog dana voditi Srbiju! Kakva je Srbija danas, sutra ne isključujem ni to, samo se pitam kako je tako nešto Dačiću uopšte palo na pamet? Odakle mu ideja da će narod „jednog dana, a možda i pre“ glasati za Andreu i Milicu, ili je Dačić uveren da se osim njega i Vučića niko drugi i neće pitati za to? Iako slutim da njih dvojica nisu monarhisti, lider SPS-a očito je spreman da nam podari nove dinastije. I sigurno nije razlog za to njegovo uverenje da Karađorđevići i Obrenovići, čak i da se vaspostavi monarhija, ne bi mogli da se dogovore o nasledniku krune. 

„Voleo bih da doživim, i nadam se da hoću, da Milica i Andrea naslede Vučića i mene“, rekao je Dačić. I nije porekao, a imao je dovoljno vremena. Znajući ga, možda mu se sada te reči sviđaju više nego kada ih je izgovorio. A da se to drugom roditelju nije svidelo, već bi našao način kako da to dođe do provladinih medija. Oni bar ne postavljaju nezgodna pitanja pre nego što nešto objave. 

Nadam se da zbog ovoga nikome neće pasti na pamet da me poredi sa Aleksandrom Martinovićem. Za razliku od tog profesora Univerziteta i doktora prava, ja ni za šta ne krivim decu – ona su potpuno nevina – već njihove roditelje. A i nečije slike kad objavljujem ne koristim foto-arhivu tajnih službi i njihovih saradnika. 

Posle Dačićeve dinastije više ništa nije nemoguće. Evo, ministar rada itd. Aleksandar Vulin praktično je podržao jedan zahtev studenata i na sednici Vlade tražiće da se smeni rukovodstvo RTS-a. Samo on misli da su „protestima protiv diktature“ davali previše prostora, a organizatori RTS-u zameraju da je previše ćutao. Iako i Vulin i studenti traže smenu Dragana Bujoševića i Nenada Stefanovića, nije svejedno čiji će zahtev biti uslišen. Mada, bez Vulina studenti nisu imali šanse. Sada je sve drugačije. Pogotovo što i Vučić želi bolji tretman, da i na javnom servisu bude „srećan“ (ko je rekao Hepi) i da i tamo sve bude ružičasto (skoro Pink). Ali kako, kad su, kaže, tamo „svi žuti“? I sumnja li iko da bi radije išao na „Kafu sa Đukom“? A možda nekome padne na pamet „kopernikanski zaokret“ i da Đuku (Vladimira Đukanovića) sa Kopernikusa telepromptuje u RTS.

Slutim, međutim, da Vulinova borba sa RTS-om neće ići dalje od „žutog Bujketa“ i Neše Stefanovića, ako ga ministar rada itd. ne pobrka sa kolegom, doktorom ekonomije i ministrom unutrašnjih dela. Slutim da predsednik UO RTS-a, profesor Vladimir Vuletić, ne mora da brine. Na vrame se ogradio od protesta studenata, javno je podržao Vučićevu kandidaturu, a kao analitičar ne kritikuje vlast. Jedino će samom sebi morati neke stvari da objasni ako - na Vulinov zahtev - budu smenjeni Bujošević i Stefanović. Samo par dana ranije za Danas je napisao da je u kampanji RTS „očuvao nezavisnost i nije, poput Pinka i N1, podlegao navijačkoj atmosferi“. Još je napisao da „društenim mrežama kruže laži“, da se „kao kruna pritiska na uređivačku politiku traže ostavke čelnih ljudi RTS“ i pita se „kako je moguće da nijedno od novinarskih udruženja ne stane u zaštitu nezavisnosti javnog medijskog servisa i ne osudi javni linč kolega, uglednih novinara i urednika RTS“. Sumnjam da se već ugrizao za jezik. Ako nije, očekujem da se predsednik UO javno usprotivi i Vulinovom „pozivu na linč“.

Čitaocima NIN-a dugujem i jednu informaciju. Iskreno sam se obradovao kada je Vuletić pristao da nam da intervju. Nažalost, pet minuta uoči zakazanog termina obavestio je novinarku da mu je „lekar savetovao da miruje“. Ne mogu da grešim dušu, čovek je možda stvarno bolestan, ali sam siguran da bi mu isti savet dao i doktor - Nebojša Stefanović. Ako ništa drugo, lekar mu je baš vidovit - koliko bi se njegov pacijent nervirao da je morao da komentariše i Vulinov zahtev za smene u RTS-u.

Za kraj i jedan savet nezadovoljnim studentima. Ako razmišljate da pobegnete u SAD, razmislite još jednom. „Lagano sam pobedio na predsedničkim izborima i neko bi trebalo da ispita ko finansira proteste protiv mene!“ Poznato, zar ne? Slušate to danima? Samo, ovo nisu Vučićeve, već reči Donalda Trampa. Isplati li se onda tako dalek put da biste slušali optužbe od kojih ste pobegli?

Milan Ćulibrk
Kolumna za nedeljnik NIN

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: