Fondacija "Dragica Nikolić" nameštala posao donatorima

Donatori Fondacije "Dragica Nikolić" bili su i često izvođači radova na poslovima koje finansira donacija, a nadležni organi treba da ispitaju koliko je novca iz takvog "burazerskog" angažmana završavalo na privatnim računima, piše dnevnik Blic.

Pored toga, trebalo bi da se preispita i da li im je to dobročinstvo donelo i privilegovan položaj na državnim tenderima. Ako se to desi, onda bi se na proveri mogla naći firma "Jezero" iz Kragujevca. Naime, ona je jedan od donatora, ali potom i izvođač radova na projektima u kojima je učestvovala i fondacija Dragice Nikolić. Vlasnik firme Goran Kojović je blizak prijatelj porodice Nikolić, a često je viđan i javno sa predsednikom države, što su zabeležile i novinarske kamere.

Goran Kojić je sada angažovan i na projektu izgradnje Centra za matične ćelije u Kragujevcu, u okviru koga će biti i Institut za vantelesnu oplodnju koji finansira fondacija Dragice Nikolić. Izvor "Blica" blizak vlasniku ove kompanije tvrdi da je firma "Jezero" posao dobila kao podizvođač radova.

„Firma nije direktno angažovana, već je podizvođač. To je urađeno zbog toga da bi se sakrili tragovi da je prijatelj porodice Nikolić, koji je i donator Fondacije za Institut za vantelesnu oplodnju, angažovan na projektu za koji je dao donaciju. Svi Kragujevčani svakodnevno viđaju njegove kamione na gradilištu jer su u toku radovi na iskopu na projektu Centra za matične ćelije. Šta se ovde dešava i kakvi su tokovi novca, trebalo bi da se preispita jer kolaju po gradu priče da se novac vrti ukrug“, objašnjava sagovornik Blica.
Godine 2001. preduzeće "Jezero" nalazilo se na spisku za plaćanje poreza na ekstraprofit.

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: