HDZ i dalje sprovodi dubinsku fašizaciju društva

Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" Olivera Frljića nastavlja da izaziva žestoke proteste u Hrvatskoj, gde je izvedena na 27. Marulićevim danima u Splitu. Predstava je počela sa zakašnjenjem i to tek pošto je policija iz gledališta udaljila grupu desničara.

Grupa od desetak desničara iz Hrvatske stranke prava sedela je u zadnjem redu s transparentima "Odlazi sotono iz našeg grada", "Napravi performans u Srbiji" i pevali pesmu "Zovi samo zovi". Iz drugog dela gledališta odgovoreno im je pesmom "Kad bi svi ljudi na svijetu".

Ispred pozorišta je protestovalo stotinak pripadnika desničarskih udruženja. Oni su provocirali policiju, a zviždali su i uzvikivali uvredljive poruke gledaocima dok su ulazili u pozorište, prenose hrvatski mediji.

Reditelj Oliver Frljić upitan da prokomentariše aktuelne događaje izjavio je za nedeljnik Nacional da vladajuću HDZ i dalje sprovodi "dubinsku fašizaciju društva". 

"HDZ i dalje sprovodi dubinsku fašizaciju društva, a zbivanja u Splitu su krst na 'U' rada hrvatskih institucija", rekao je Frljić. On je dodao da već dugo prima pretnje smrću, ali da se ne boji "uprkos tome što institucije ne rade svoj posao".

Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" je međunarodna koprodukcija, inspirisana romanom Petera Vajsa "Estetika otpora". Kako se navodi na stranicama Festivala, ta predstava "širom otvorenih očiju posmatra Evropu naivno zatečenu izbegličkom krizom, Evropu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno i sa iskeženim zubima zatvara granice hiljadama onih koji beže upravo pred posledicama evropske i američke politike".

Uvrštavanje Frljićeve predstave na repertoar festivala u Splitu izazvalo je niz kritika konzervativnih stranaka i pojedinaca, a nezadovoljstvo je izrazila i Katolička crkva u Hrvatskoj. U saopštenju Splitsko-makarske nadbiskupije je ocena da Frljićeva predstava vređa osećanja građana i vernika, i poziv nadležnima da "učine potrebne korake da sadržaji koji nisu dostojni imena Marka Marulića i grada Splita, ne bi vređali osobe i ponižavali samu kulturu".

Ministarstvo kulture Hrvatske se u saopštenju ogradilo od programa Marulićevih dana i navelo da je "potrebno pri stvaranju i izvođenju umetničkih dela imati na umu verska i nacionalna osećanja, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene grupe".

Selektor Festivala Igor Ružić ocenio je to reagovanje Ministarstva kao "sramotno".

"Skrivajući se iza fraza o poštovanju verskih i nacionalnih osećaja, Ministarstvo zapravo omogućava i podstiče cenzuru što znači da i samo postaje cenzor", rekao je Ružić za Večernji list.

Predstavnici Koordinacije braniteljskih, stradalničkih i veteranskih udruženja grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije i udruženja Benedikt, podneli su krivične prijave protiv reditelja Olivera Frljića i selektora Festivala Marulićevi dani Igora Ružića.

Protesti i u Poljskoj

Oliver Frljić našao se nedavno na udaru kritike i konzervativne poljske vlasti, tamošnje katoličke crkve i ekstremističke desnice posle premijere njegove predstave "Izopštenje" 18. februara u Varšavi, u kojoj se između ostalog mogu videti i scene oralnog seksa sa kipom pape Jovana Pavla Drugog. Frljić bi trebalo da bude selektora festivala Malta u junu, gde je ove godine fokus na Zapadni Balkan. Zbog ove odluke manja grupa demonstranata upala je na sednicu gradskih vlasti u poljskom gradu Poznanju i protestovala.

Izvor: dnevni list Danas

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: