Ima li opozicije u avionu

Predlažemo „Test 24 minuta“, po kome opozicija postoji ako se opozicioni kandidat pojavi u medijima a da ne priča o vlasti, odnosno o Vučiću, što mu dođe na isto. Mada je teško ne spomenuti ovakvu vlast, jer samo jedan Vulin pokriva barem sedam tema i tri ideologije

Ljudi, jeste li primetili da je nešto u Srbiji čudno - kao da nam nešto nedostaje u poslednje vreme? Kao da nešto što je bilo tu, a bilo je sasvim normalno da ga ima, kao da ga sada uopšte nema? Znamo da zvuči kao da pričamo o seksu nakon venčanja, ali ne, nije to u pitanju - ovoga o čemu mi pričamo uopšte nema. Ono kao - ništa. Nada, nula. Da, reč je o opoziciji u Srbiji. Toliko su nestali sa scene i zaboravljeni da deluju kao rok karijera Ace Lukasa - kao nešto čega možda nije nikada ni bilo.

Ne, stvarno, setite se kada ste na televiziji videli nekog opozicionog kandidata da kaže nešto? Ali ne bilo šta, nego nešto što ćete zapamtiti i reći - hm, pa ovo ne zvuči tako glupo! Već smo navikli da kad god dobiju tu retku šansu da promole nos u medije, pričaju o - onima na vlasti. Znamo šta će reći i pre nego što to izgovore. Nama koji takoreći profesionalno pratimo izjave političara ovo je već počelo da para uši. I zato imamo predlog za opoziciju, čisto da mi koji pravimo ovu emisiju ne bismo crkli od dosade.

Sigurno znate da u sferi filma postoji takozvani Bekdel test koji kaže da je film rodno ravnopravan ako u filmu: a) postoje bar dva ženska lika, b) koji razgovaraju jedan sa drugim, a da c) tema njihovog razgovora nije muškarac. E tako i u našoj politici predlažemo postojanje ovakvog lakmus testa, nazovimo ga neskromno „Test 24 minuta“, koji utvrđuje postojanje opozicije. Taj test kaže da opozicija postoji ako se opozicioni kandidat: a) pojavi u medijima a da b) pri tome ne priča o vlasti, odnosno o Vučiću, što mu dođe na isto.

Iznenadili biste se kada biste čuli koliko malo filmova prolazi „Bekdel test“. Verovatno ćemo se isto tako iznenaditi kada budemo videli koliko malo opozicionih kandidata uspeva da priča o nečemu, a da ne spomene vlast. E sad, naravno da je posao opozicije da kritikuje vlast, a da je to teško raditi a ne spomenuti ih. Čak je jako teško napisati „opozicija“ a da se ne napiše „pozicija“. Naročito je teško ne spomenuti ovakvu vlast, koja je zauzela sve ideološke stavove po svim pitanjima i u svim sferama života. Samo jedan Vulin pokriva barem sedam tema i tri ideologije. Međutim, verujemo da alternative postoje, i da bi bilo zanimljivo pre svega čuti koje su, iz usta opozicije, ako ništa drugo, a ono barem da malo promenimo ploču.

Možda vam deluje da navijamo za opoziciju. Da ovima na vlasti nikada ne bismo davali nikakve savete kako da ostanu na vlasti. I u pravu ste! Od početka rada na ovoj emisiji vlast je suštinski ista, ne računajući pokoju kadrovsku promenu. Pa pobogu, nijedna naša emisija ne bi prošla ovaj naš sopstveni test, a test je nazvan po nama! Blam! Ljudi, toliko smo se uželeli da je na vlasti neko drugi da su nam čak i Dveri u jednom trenutku delovale kao dobra opcija! Imate li vi pojma kako je to? Naravno da navijamo za opoziciju! I želimo joj da stane na noge, ojača, svrgne sa vlasti ove što su već pet godina na vlasti i omogući nam normalan i dostojanstven satiristički rad.

I tako ukrug, dok jednog dana sa lakoćom ne prođemo svaki test, pa makar on bio nazvan po nama!

Zoran Kesić i ekipa Njuz.neta
Kolumna za nedeljnik NIN

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: