Istraga o Savamali se ni ne vodi, naredbodavac Vučić

Advokat Vladimir Gajić je izjavio u Novom danu, povodom godinu dana od rušenja objekata Hercegovačkoj ulici, da se istraga o tom slučaju "uopšte ne vodi". On kaže da je naredbodavac rušenja Aleksandar Vučić.

"Godinu dana je rok gde se istrage završavaju za najteža krivična dela, ovde se istraga uopšte ne vodi iz dva razloga - prvo, tužilaštvom komanduje izvršna vlast, a drugo je to što kod nas, u ovakvim slučajevima, tužilaštvo ne može da policiji da nalog, a policija nijedan nalog neće izvršiti bez odobrenja izvršne vlasti", tvrdi Gajić.

Naglašava da je svemu prethodilo zaključenje međunarodnog sporazuma Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je, prema mišljenju Gajića, neustavan.

"Njime je ukinut pravni suverentite na lokaciji na kojoj se gradi. Pa je onda Skupština donela Lex specialis, pa je onda zaključen ugovor koji je u svim odredbama štetan po Srbiju. Slučaj Hercegovačka je posledica svega toga jer su imali rok da raščiste teren da ne bi plaćali penale po ugovoru. Nisu više imali vremena i zato su se odlučili na nasilno rušenje", kaže Gajić.

Gajića kaže da je naredbodavac rušenja Aleksandar Vučić jer "sve odluke idu od njega".

"To se lako može zaključiti. Opšteg interes nema, motiv je jasan", smatra on.

Gajić kaže da je Savamala pardadigma ponašanja vlasti

"To je kost u grlu koju vlast ne može da izvadi i zbog toga će, kad tad, pretrpeti posledice", smatra on.

Veselinović: Vučić i Mali involvirani

Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd kaže da slučaj i dalje nije rasvetljen jer su premijer Aleksandar Vučić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali "involvirani na svaki način u projekat Beograd na vodi".

"Pritisci koji su bili kroz stručnu javnost, proteste na ulicama, tužbe, žalbe i inicajtive koje smo podnosili, ništa se nije rešilo. Prelomni trenutak da počnemo da razmišljamo šta dalje", kaže on.

Veselinović kaže da i pored svega nisu demoralisani.

"Dobili smo snagu u građanima koji počinju da osećaju da je ovo njihov grad, osećaju da se grad razvija u pogrešnom smeru", kaže on.

Podseća da su tokom borbe doživeli razne vrste pritisaka.

"Počev od linča u tabloidnim medijima, preko toga da lično imam više od 20 raznih prekršajnih prijava, pa do pretnji od neformalnih parastruktura policije koje se pojavljuju na protestima. Praćeni smo i prisluškivani, ali nas to utvrdilo u želji da borbu isteramo do kraja", kaže Veselinović.

On smatra da su Beograd na vodi i Savamala bili samo okidač da građani počnu više da se bave neposrednim okruženjem i da tu "leži potencijal za dalju ekspanziju svega ovog".

Izvor: N1

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: