Izborna predvidivost

Završiše se - što je najvažnije bez žrtava u ljudstvu i materijalu - još jedni prezidencijalni izbori na kojima je, kako to esenesovci vole da kažu - "više nego ubedljivo" pobedio Aleksandar Vučić sa 55% osvojenih glasova. Garantujem da bi isto toliko - a možda i procenat-dva više - osvojio sve da tokom predizborne kampanje nije - iako ne lično - raspirivao političku paranoju i histeriju, ali to (iz razloga o kojim će biti više reči u mini-serijalu Famoznog koji kreće od sutra) u Srbiji navučenoj na haos i atmosferu ratnog stanja naprosto nije bilo moguće.

Drugoplasirani, Saša Janković, dobio je šesnaest zarez nešto glasova, što je u datim okolnostima vrlodobar, čak odličan rezultat, koji bi mogao biti solidna osnova za konačno formiranje jedne ozbiljne, a ne bukačke i plačipičkaste, opozicione stranke, ali - sad moram malo da zakeram - Janković će prethodno morati puno toga da nauči o politici, a na prvom mestu elementarnu stvar da se na izborima računaju samo glasovi, a ne estetski, društveni i muzički ukusi glasača, pa mu predlažem da za savetnika - umesto političkih diletanata kojima je trenutno okružen - angažuje Grunfa iz stripa Alan Ford koji će ga poučiti aksiomu da ako kaniš pobjediti nipošto ne smiješ izgubiti, jer bude li Janković nastavio da maniše i odbacuje podrške (i glasove) ovog ili onog dilbera koji mu nije po volji, bezbeli će gubiti.

Na trećem mestu se - takođe predvidivo - ustoličio Beli Preletačević, čija se uloga u izbornoj kalakurnici pokazala lekovitijom nego što sam, grešna mi duša, u prvi mah pomislio. I to iz više razloga. Jer, pazite, bezmalo deset procenata podrške koju je Beli - ni luk jeo ni luk mirisao - osvojio kerebečenjem i apsolutnim odsustvom bilo kakve suvisle političke ideje, zasigurno će izazvati ibretenije u krugovima dvojke, ali ta podrška govori puno o žalosnom stanju i bezidejnosti na ovdašnjoj političkoj sceni.

Osim toga, personae dramatis koje su na izborima dobile manje glasova od Belog trebalo bi da poslušaju Panovića, da podviju repiće i da se povuku u ropotarnicu istorije, ali to, naravno, nijedna od njih neće učiniti, ama će - htele ne htele - tamo završiti, uključujući Vuka Jeremića, koji je spičkao grdne pare (i energiju) na kampanju da bi u konačnici osvojio manje od šest procenata glasova i da bi - po ko zna koji put - dokazao da je politika "dobar dan čaršijo na sve četir strane", koju je vodio i njegov mentor, JexS, neisplativa, čak i u Srbiji. Dobro je, međutim, što su Šešelj i prateće društvo snevača Velike Srbije i Evroazijske zajednice dobili zanemarivo malo glasova. Nije dobro, sad opet zakeram, što je Saša Janković negde izjavio da "nas sada čeka teška borba", bolje bi, držim, bilo da je izjavio - "čeka nas težak rad" - ali možda je ipak bolje što to nije izjavio jer bi zbog te izjave izgubio najmanje polovinu od glasova koje je dobio.


Svetislav Basara
Kolumna za dnevni list Danas

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: